Vă vorbeam, pe scurt, acum ceva timp în urma despre verbul la modă acum, „a economisi” şi despre câteva metode de economisire. Enumeram atunci ca fiind din ce în ce mai folosite lista de cumpărături, plata impozitelor la timp pentru a evita penalizările, cumpărăturile făcute la sfârşitul sezoanelor când apar mari reduceri de preţ, eficienţa planificării meselor zilnice prin alcătuirea unui meniul al zilei etc. V-am mai spus de asemenea că până şi o investiţie pe termen lung în izolarea casei poate fi considerată o modalitate de a economisi, deoarece astfel reducem cheltuielile cu întreţinerea locuinţei şi cu energia.
Metode de economisire sunt foarte multe, începând chiar cu banala puşculiţă în care îţi propui să pui un leu pe zi sau restul sub formă de monede pe care îl primeşti după ce faci cumpărăturile, şi teminând cu sumele mai mari pe care le pui deoparte, la bancă, în depozitele bancare aducătoare de venituri sub formă de dobânzi.
Deşi în acest moment rata dobânzilor la depozite a scăzut foarte mult şi venitul provenit de pe urma acestora nu mai este atât de mare, un depozit bancar îţi poate acoperi unele cheltuieli mărunte cum ar fi de exemplu comisionul bancar de la contul curent în care îţi primeşti lunar salariul. Eu aşa am procedat atunci când am avut posibilitatea să pun o sumă de bani deoparte. Nu am scos-o din banca pentru a o ţine „la ciorap”. Am pus-o într-un depozit pe termen scurt, în general o lună, pentru ca, în cazul în care intervine o urgenţă şi am nevoie de acei bani să îi pot scoate fără a pierde prea mult.
Recunosc însă că au fost şi perioade în care, datorită faptului că ratele dobânzilor erau mari, am câştigat mai mult decât un comision bancar pe care îl plăteam pentru administrarea contului curent. Asta s-a întamplat prin 2008, chiar imediat după apariţia crizei economice, când economia începuse să se prăbuşească. Probabil că şi voi vă amintiţi de acea perioadă când băncile alergau cu disperare să îşi măreasca lichidităţile asigurându-şi altfel stabilitatea. Pentru ca mai apoi să poată pune la dispoziţia clientilor aceşti bani sub formă de credite fără de care practic nu ar fi putut supravieţui.
Atunci băncile şi-au modificat politica şi în loc să promoveze în continuare creditarea, au mers pe ideea economisirii, promovând orice instrument de economisire era posibil: depozite bancare pe termen lung şi scurt, conturi de economisire, conturi de economisire pentru copii etc. Au fost foarte promovate şi intrumentele de economisire-creditare folosite mai ales pentru realizarea diferitelor amenajari la case in rate. Cu ajutorul acestora o perioadă de timp economiseşti sumele de bani după care, în baza acestora poţi lua credite cu dobânzi fixe şi în procente mici. În plus, în cazul acestui tip de instrument bancar, conform contractului de economisire-creditare beneficiezi şi de o primă de la stat, de 25 % şi în limita a 250 de euro.
Deşi în prezent depozitele bancare nu mai reprezintă o sursa de venit aşa de mare ca în acei ani, ele rămân totuşi o variantă buna de economisire de care trebuie să profităm când avem ocazia.
Voi ce părere aveţi despre depozitele bancare? Mai sunt nişte intrumente de economisire eficiente?
Maria Elena a zis
Da, sunt de parere ca depozitele bancare sunt necesare si sunt sigure !
Felicitari pentru acest articol, foarte instructiv ! 🙂
Claudia a zis
Multumesc! Ma bucur ca pot de de ajutor 🙂
hetealx a zis
Bancile au devenit in asemenea stil, incat prefer sa ma imprumut de la niste camatari care e foarte probabil sa-mi ia gatu’ daca nu le dau banii inapoi. Poftim strategie de redresare a economiei. Nici sa iti mai faci depozit nu se mai merita…