Nu ştiu cum percepeţi voi trecerea timpului dar în cazul meu parcă zboară. Craciun, Anul Nou, Paşti… toate au trecut cu viteza şi nici nu ştiu când, de parcă timpul s-ar fi condensat şi ar fi fost toate deodată. Acum că şi Paştele a trecut am senzaţia că am depăşit un prag psihologic. Până acum totul se concentra în jurul acestora. Buun…şi ce urmează? Păi… primavara a venit deja, aşa mai capricioasă şi mohorâtă cum e anul asta şi în curand vine vara. Iar cand spui vară gândul îţi fuge neaparăt la… concediu 🙂
Aşa că am început să arunc un ochi pe site-urile agenţiilor de turism ca să văd ce oferte de vacanţă la preţ redus au agenţiile turistice anul acesta. Am găsit mai multe tipuri de oferte pe care nu prea le-am înţeles şi am început să caut informaţii suplimentare.
Aşa mi-a venit şi ideea acestei postări. Mă gândesc că mai sunt şi alţii ca mine care se uită pe site-uri de profil şi nu înţeleg cam despre ce e vorba pe acolo. Deci haideţi să vedem împreună ce posibilităţi sunt pentru a efectua un concediu printr-o agenţie de turism şi la preţuri cât mai mici.
O primă variantă ar fi ofertele de tip Early Booking (First Minute). Sunt oferte care au reduceri mari de preţ de care însă pot beneficia doar cei ce îşi rezervă vacanţele din timp. Însăşi cuvântul, „early booking”, tradus în română ca şi „rezervare timpurie” ne spune despre ce este vorba. Ofertele de acest gen lansându-se de obicei cu şase luni înaintea sezonului de vară sau de iarna. Avantajul cel mai mare ar fi faptul că reducerile pot ajunge pana la 30-40% comparativ cu tarifele standard ale pachetelor turistice din sezon. Dezavantajul ar fi că plata va trebui făcută din timp adică până la sfărşitul perioadei de promoţie şi că nu se pot aduce modificări gratuite rezervărilor efectuate.
O altă variantă ar fi oferta de tip „Last minute” care aşa cum îi spune şi denumirea („ultimul minut”) este o ofertă la care preţul este scăzut cu câteva zile înainte de data sejurului sau a circuitului şi care completează respectivele locuri libere rămase. De regulă preţurile sunt reduse foarte mult ajungând să fie chiar şi cu 50% mai ieftine. Ăsta ar fi principalul avantaj. Însă ofertele de tip „last minute” au şi câteva dezavantaje.
În primul rând trebuie să fii gata să pleci oricand, cu alte cuvinte să ai deja zilele libere luate şi bagajul făcut. Sau macar lista cu ce trebuie să-ţi pui în bagaj: lenjerie intimă, halate baie, îmbrăcaminte şi încălţăminte de sezon şi adaptată locului în care te duci, etc. Clar, nu vei pleca iarna într-un sejur în Tahiti, de exemplu, punând în bagaj cizmele şi haina de blana ci sandalele şi costumul de baie ;).
Mai trebuie să fii şi flexibil în ce priveşte amănuntele plecării. De exemplu este posibil ca oferta „last minute” să nu fie de tip „all inclusiv” deşi tu ţi-ai fi dorit asta. Va trebui deci să renunţi la dorinţa ta şi să accepţi ceea ce ţi se oferă. În plus, trebuie să fii şi o persoană care să se hotărasca rapid. Multe dintre oferte pot fi deja date imediat ce apar.
Cam asta este ce am înţeles eu informandu-mă despre acest subiect, cu avantajele şi dezavantajele existente. Nu am însă nici o experienţă în ce le priveşte aşa că aştept sfaturi de la voi. Aţi plecat în concediu folosind una dintre aceste tipuri de oferte? Ce alte tipuri de oferte de vacanţă la pret redus ştiţi?
sursa foto:bestdelegate.com
[…] Deşi suntem încă în plină primăvară, capricioasă ca de obicei, gândul îmi fuge la vacanţă. Normal, vacanţele trebuie planificate din timp. Măcar direcţia în care mergi să fie stabilită daca vrem o vacanţă ieftină. […]