Comuna Bran este una dintre cele 44 de comune componente ale judeţului Braşov. Este aşezată la o distanţă de 24 de kilometri faţă de oraşul reşedinţă de judet, pe DN 73 care face legătura între Braşov şi Câmpulung Muscel. Fiind situata într-o zona foarte pitoreasca, comuna reprezintă pe harta ţării un important punct de atracţie pentru turiştii români şi mai ales pentru cei străini.
Teritoriul comunei ocupă intrarea în culoarul Bran – Rucar, importantă trecătoare în Carpaţii Meridionali, drum comercial vechi şi strategic între Ţara Românească şi Ţara Bârsei. Branul este recunoscut şi pentru frumuseţile naturii ce-l înconjoară.
În trecut o staţiune climaterică de interes local, Branul a devenit în zilele noastre o staţiune în continuă dezvoltare, un puternic centru cultural şi ecologic dar şi un centru naţional al turismului rural.
Un interes deosebit îl reprezintă şi faptul ca în apropiere de Bran se află Muntii Piatra Craiului, zonă foarte căutată de amatorii ascensiunilor montane.
Toate localităţile din jur au un specific tradiţional de foarte mare valoare. Astfel, Moeciu, Fundata, Simon, Cheia, Sirnea, dau posibilitatea la rândul lor, de a cunoaşte ospitalitatea poporului român şi de a descoperi vechile tradiţii folclorice şi etnografice, tradiţii păstrate de sute de ani. În plus, acestor valori li s-au adăugat de-a lungul timpului şi cele ale etnicilor germani, care cândva trăiau aici în număr mare.
Denumirea Bran vine din limba turcă şi înseamnă „poartă”, deşi satul Bran nu avea nici un fel de legatură cu satul vecin Poarta, acestea fiind despărţite de o pădure deasă de fag şi brad, pădure care se întindea de la biserica ortodoxă a comunităţii Poarta până în partea de sud-est a castelului actual.
Acolo unde acum este Castelul Bran, din ordinul cavalerilor teutoni, la începutul secolului al XIII-lea, s-a demarat construcţia unui fort din lemn. Acesta a fost însa distrus de către invadatorii mongoli în 1242 şi apoi în 1377. După acel moment s-a început construirea în zonă a unui castel din piatră. Datorită situării pe o culme abruptă, castelul avea rolul de a proteja o cale strategică de traversare a munţilor din Transilvania către Valahia.
Din anul 1948, comuna Bran a intrat în componenţa administrativă a judeţului Braşov.
În această staţiune se găsesc şi alte monumente istorice precum Stella Maris sau Capela Reginei, care seamană cu capela de la Balcic. Un amănunt istoric interesant ne spune că această capelă a fost ridicată de către prinţesa Ileana a României în vederea adăpostirii vasului cu inima reginei Maria a României, vas ce a fost adus în ţara noastră în urma cedării Cadrilaterului catre Bulgaria, în anul 1940. Capela din Bran a fost renovata si resfinţită în anul 2005.
Ca semn de prietenie între cele două localităţi, în toamna anului 2006, au fost semnate documentele de catre primarii din Balcic şi Bran prin care acestea s-au înfrăţit.
Dacă plănuiţi să ajungeţi vara asta prin zona Branului şi vreţi să înoptaţi acolo, puteţi să rezervaţi din timp locuri de cazare în hotelurile sau pensiunile din Bran de pe site-ul cazare10.ro. Eu am fost doar în trecere pe acolo şi pot să spun că este o zonă frumoasă care merită să fie vizitată pe îndelete.
De asemenea pe blog mai găsiţi şi informaţii despre alte locuri frumoase din ţară care merită să fie văzute şi informaţii despre oferte de vacantă. Toate acestea le puteţi găsi accesând link-ul de aici.
Vacanţe plăcute să aveţi!
Lasă un răspuns