Poţi să locuieşti la ţară având condiţii ca la oraş? O întrebare pe care şi-o pun mulţi dintre cei care ar dori să lase aglomeraţia şi zgomotul oraşului pentru a se retrage într-o oază de linişte…
Răspunsul este unul pozitiv. Da, poţi să locuieşti la ţară având condiţii mult mai bune decât la oraş! Fără nici un fel de exagerare. Poţi să ai o casă cu absolut tot confortul, la preţuri de cost mult mai mici, că doar terenul este mult mai ieftin la ţară, în cazul în care nu-l ai deja şi doreşti să-l cumperi. Apoi poţi să ai pe lângă casă o mulţime de acareturi bune pentru alte activităţi. Poţi să ai o grădină cu de toate, ceva pomi şi nişte viţă de vie.
Îmi amintesc de o vizită făcută la un văr al meu, care de altfel a locuit la ţară toată viaţa. Ştiam că are casa bine pusă la punct, dar de când nu-l mai vizitasem, se mai schimbaseră multe. Casa este foarte încăpătoare, are centrală termică pe lemne şi apă curentă asigurată de un sistem hidrofor cu pompă submersibilă.
Dar ceea ce m-a surprins în vara aceea secetoasă era grădina de un verde ireal. Pe dealuri totul era uscat, căci seceta a ucis orice boare de vânt, vorba lui Nicolae Labiş. Grădinile câtorva gospodari din zonă şi a vărului meu printre ele erau de un verde care contrasta flagrant cu galbenul şi cenuşiul uscat al locurilor. Am înţeles atunci de la el că trăim totuşi în secolul XXI şi avem la dispoziţie atâta tehnică ce ne poate uşura viaţa, numai să dorim să o folosim.
Pe valea respectivă, un mic pârâiaş îşi croia loc prin grădinile oamenilor şi avea în jur o zonă mlăştinoasă care nu era bună de nimic. Doar ca să producă ţânţari. Oamenii harnici au amenajat micul curs de apă, şi-au făcut fiecare câte un mic iaz în grădină şi au asanat şi mlaştina. Micile iazuri aveau fiecare nu mai mult de câteva zeci de metri pătraţi, dar asigurau suficientă apă pentru irigarea grădinilor. Fiecare gospodar avea un sistem propriu de irigaţii, pe baza tot a unei pompe submersibile de inox, a câtorva zeci de metri de ţeavă şi a câtorva furtunuri.
Când am întrebat de costuri, vărul mi-a zis că îşi acoperă întreaga investiţie numai cu ceapa verde şi roşiile recoltate într-o vară. Nici măcar nu mergea cu legumele la piaţă pentru că era un alt mic întreprinzător care aduna totul şi ducea marfa la un distribuitor. Iar pentru consumul propriu al familiei le rămânea mai mult decât aveau nevoie, cu tot ce mai dădeau în dar pe la rude, prieteni şi cunoscuţi.
Pe lângă legume, în grădini se mai găseau mici culturi de căpşuni, nişte arbuşti de coacăz, pe ici pe colo ceva rugi de zmeur şi mur şi câţiva afini. Pentru consumul propriu fiecare familie obişnuită avea şi câte doi stupi de albine. Numai doi apicultori veritabili aveau stupine cuprinzând zeci de stupi.
Asta a fost cu grădina, dar ce să vă mai spun despre viţa de vie şi despre mica livadă… Mai bine altădată, că îmi lasă gura apă numai când mă gândesc 🙂
Ce ziceţi, vouă v-ar plăcea să locuiţi la ţară? Sau preferaţi viaţa la oraş?
Eu n-as putea sta la tara in niciun fel.Oricat de frumoase si de idilice si mai stiu eu cum ar fi casele la tara,ca le vad in realitate sau in reviste,nu ma tenteaza 🙂
ei… macar o luna, intr-o vacanta 😉
O saptamana,maxim :))
Noi chiar asta intentionam. Adica sa ne construim casa intr-un sat. Adevarat ca este foarte aproape de Iasi, la vreo 12-14 km, si daca iti faci de la inceput toate utilitatile si comoditatile de care ai nevoie, poti trai mai bine ca la oras. Numai ca daca mai ai si gradina, iti mananca si aceasta din timp si din bani. Dar, la urma urmei, merita! Ai manca ceva ce stii ca ai ingrijit cu mana ta. Eu abia astept sa incepem treaba, dar mai dureaza vreo cativa ani pana atunci 🙂
Da, si eu zic ca merita. Acum la tara…nu mai e ca pe vremuri. Ma refer la conditiile de viata. Sunt cam ca la oras.In plus este aproape de natura, ceea ce conteaza mult 🙂
Nu, nu și iar nu. Știu că e la modă, dar nu. Nici acum și, sper, niciodată. Mi-am petrecut la sat toată copliăria, părinții mei locuiesc și acum acolo. Totuși, viața la țară mi-a plăcut doar până să cunosc viața la oraș. Mă deprimă liniștea de acolo, mă simt la capăt de lume. Nu suport să nu văd ore întregi pe nimeni pe stradă, în miezul zilei. Să mă trezească vacile și cocoșii, cu noaptea în cap. După doar o zi-două de concediu, mor de plictiseală. Cât despre partea a doua (natură, grădină , iarbă verde, ce mai, totul numai lapte și miere), raiul pe pământ cere muncă, nu glumă. Pentru cei sănătoși, robuști și care nu știu cum să își mai consume energia în exces sau pentru cei care își permit să angajeze lucrători care să aibă grijă de casă și împrejurimi, da, viața la țară poate fi plăcută. Dar pentru una ca mine, căreia i se face rău după doar câteva minute de stat la soare, nu prea cred 🙂 . Cred că ar crește buruienile mai sus de acoperiș și, după o lună cel mult, aș face depresie! 🙁
mie imi plac ambele, asa ca le combin 🙂
Eu sunt PRO viata la tara, iar motivele expuse de tine sunt mai mult decat suficiente, ca sa nu mai vorbim de aerul curat pe care-l respiri departe de lumea „involburata”. De fapt chiar avem o casa la tara unde speram sa reusim sa ne mutam anul acesta.