Vi s-a întâmplat vreodată să vedeţi o imagine superbă pe ecranul unui computer şi să vă întrebaţi oare de unde o fi? Sau să vă întrebaţi dacă într-adevăr este o imagine reală sau doar o fantezie a unui desenator talentat? Sau dacă locul din imagine chiar poate fi vizitat, dacă e accesibil, dacă e departe? Ei bine toate aceste întrebări mi le-am pus atunci când am văzut imaginile de vis ale lacurilor de la Plitvice, Croaţia.
La şcoală se învaţă la geografie despre relieful carstic. Este relieful săpat de apă în calcar şi gips, în decursul vremii. Apa care dizolvă lent calcarul şi îl face să se depună apoi în altă parte creează peşteri (cu stalactite şi stalagmite), defileuri, râuri şi lacuri subterane, cascade şi câte şi mai câte minuni.
Denumirea de carst vine în limba română, dar şi în toate limbile lumii de la cuvântul sloven karst care este de fapt un substantiv propriu. Podişul Karst din Slovenia a fost descris de topografii germani (pe atunci regiunea aparţinea Imperiului Austro-Ungar) şi acel tip de relief a fost numit relief carstic.
Parcul Naţional Plitvice din Croaţia, care face parte din Patrimoniul Mondial Unoesco, este una dintre cele mai spectaculoase reprezentări ale reliefului carstic. Un număr de 16 lacuri se înşiruie într-o zonă situată la graniţa cu Bosnia-Herţegovina, la confluenţa a două râuri, Bijela Rijeka (Râul Alb) cu Crna Rijeka (Râul Negru), care formează apoi Râul Korana.
Această minune a naturii este vizitată anual de 1.200.000 de turişti din întreaga lume. Costul biletului de intrare este de 16 dolari. De altfel în timpul verii, Croaţia este o ţară mai scumpă, tocmai din cauza numărului foarte mare de turişti. Un inginer croat, pe care soţul meu l-a cunoscut, ne sfătuia să ne planificăm bine bugetul în cazul unei călătorii acolo. E bine de făcut cumpărăturile la supermarket şi de evitat restaurantele şi terasele, unde o cafea poate ajunge şi la 16 euro (în Dubrovnik, de exemplu).
Cum sunt croaţii? Oameni dârji, puternici, dintr-o bucata. Gândiţi-vă că la o populaţie de doar 4.200.000 de locuitori ne bat pe noi la toate sporturile de echipă, cum ar fi handbal, volei, baschet, polo, fotbal… Sunt în elita mondială la multe sporturi, atât la bărbaţi cât şi la femei. Au un spirit de sacrificiu şi o dăruire totală în ceea ce fac. E greu de descris în cuvinte minunea naturii care se numeşte Parcul Naţional Plitvice asa ca mai bine să vă invit să vedeţi cateva poze care mi-au plăcut şi care, pe mine una, mă fac să visez la o vizită la Plitvice…
sursa foto: www.croatia-official.com
Lasă un răspuns