Cu ceva vreme în urmă multe reclame la pastele de dinţi lăudau proprietăţile acestora în lupta cu cariile prin sintagme de genul „formulă îmbogăţită cu fluor”. În unele ţări fluorul sub formă de fluoruri a ajuns să fie adăugat în apa potabilă, aşa cum iodul a ajuns să fie adăugat în sarea de bucătărie, pentru a „rezolva” o problemă de sănătate publică. Dar oare aceste măsuri sunt total inofensive pentru sănătatea consumatorilor?
Dacă referitor la fluorul din apa potabilă s-au efectuat mai multe studii, despre efectul acestuia ca adaos în pasta de dinţi s-a studiat mai puţin. Se ştia că dozele mai mari de fluor din apă pot fi cauza unor probleme neurologice, până a se ajunge chiar la nivele la care acesta este pur şi simplu… toxic.
În 2012 pe site-ul Harvard School of Public Health (Şcoala de Sănătate Publică Harvard) a apărut un articol scurt care sintetizează un foarte vast studiu (de fapt o meta analiză a 27 de studii) efectuat de cercetătorii americani de la Harvard în colaborare cu cei chinezi de la Universitatea Shenyang, cu privire la efectul fluorului asupra dezvoltării creierului copiilor. Majoritatea cercetărilor au fost efectuate în China şi rezultatele vin să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte efectul fluorului asupra dezvoltări creierului copiilor.
Compuşi ai fluorului (mai ales săruri de fluor, numite fluoruri) există în mod natural în sol, în apă şi prin urmare în corpul vieţuitoarelor. Aceste nivele naturale nu sunt deloc periculoase, ba din contră, fiecare substanţă în parte are rolul său în metabolismul complex care menţine viaţa. Dar, aşa cum zice vorba din bătrâni, „ce-i puţin n-ajunge, ce-i prea mult strică”, excesul de fluor conduce la apariţia unor probleme în dezvoltarea neurologică a copiilor, şi credem că şi a adulţilor.
În urma acestui studiu cercetătorii au propus ca alături de plumb şi mercur, metale grele care se ştie că afectează creierul, să fie trecut şi fluorul în lista neuro-toxinelor. Chiar dacă cercetările trebuie continuate şi detaliate şi chiar dacă efectul negativ al fluorului în exces nu părea a fi foarte mare, acest efect există cu certitudine şi sunt necesare măsuri de precauţie.
Se pare că lupta cu caria dentară nu este deloc uşoară!
vavaly a zis
eu cred ca e o falsa problema asta fluorului din pasta de dinti.
Claudia a zis
Nu stiu ce sa zic, unele studii asa arata, ca ar fi o problema. Insa da, sunt studii si studii 🙂
Macar sa citim despre ele 😉