Ştiţi care a fost prima formă de publicitate? Istoricii spun că firma interioară, adică un semn pictat foarte frumos pe perete, la loc vizibil astfel încât să atragă atenţia, ar fi, de fapt prima formă de publicitate Ea datează din anii 3000-500 î.H., aceste semne fiind fost descoperite de către arheologi în ruinele Romei Antice, ale Babilonului şi ale oraşului Pompei.
Mai târziu în timp, în Egiptul antic, comercianţii aşezau de-a lungul drumurilor publice bucăţi de piatră sculptate cu diverse mesaje astfel ca cei ce treceau pe acolo să fie informaţi în ce priveşte produsele sau serviciile oferite de aceştia. În Roma Antică, mesajele pictate pe pereţi aveau scopul promovării jocurilor publice sau al afacerilor locale dar şi pentru a se chema la vot alegătorii.
Mai târziu, în perioada medievală, se foloseau … strigătorii, adica un fel de crainici moderni pe care îi putem auzi în zilele noastre, la radio, de exemplu, când se face publicitate. Ei erau angajaţi să umble pe străzi şi să laude marfa comercianţilor.
O dată cu inventarea presei tipografice cu litere mobile, de către Johannes Gutenberg, în 1453, comercianţii încep să folosească mici bucăţele de hârtie („fluturaşi”) care să îi ajute să îşi promoveze afacerile. Alte mici curiozitaţi referitoare la istoria publicităţii ne spun că:
- prima reclama în limba engleză a apărut în anul 1472, fiind reprezentată de o mică bucată de hartie care era distribuită manual şi care anunţa vânzarea unei… cărţi de rugăciuni;
- primul anunţ publicat într-un ziar datează din anul 1672 şi făcea referire la oferirea unei recompense pentru recuperarea a 12 cai furaţi;
- în anul 1704 au început să se publice anunţuri în Boston Newsletter, primul ziar care apărea cu regularitate în coloniile americane;
- 25 de ani mai tarziu, Benjamin Franklin a facut şi mai atractive reclamele prin tipărirea lor cu litere mari;
- în România, prima agenţie de publicitate este înfiinţată de către David Adania în anul 1880. Aceasta a purtat numele său.
De la semnele pictate atrăgător pe perete, prima forma de publicitate a strămoşilor noştri am ajuns astăzi la a face publicitate prin intermediul mediului online. Acum găseşti, de exemplu, multe anunturi ziare provincie nu în presa scrisă ci în cea virtuală pentru că în zilele noastre tirajul ziarelor e din ce în ce mai scăzut, semn că se preferă din ce în ce mai mult formele de publicitate din mediul virtual. O facem fie din comoditate fie din motive de economie. Un anunţ într-un ziar care este prezent în mediul online este mai uşor de dat şi costă mult mai puţin.
Voi mai apelaţi la serviciile de mică publicitate din presa scrisă sau preferaţi mediul virtual pentr a plasa un anunţ?
sursa: wikipedia.ro
[…] aflat eu de acest sport. Incep cu partea amuzanta. Cautam niste informatii pentru articolul de ieri despre publicitate si am ajuns la mica publicitate in ziarul Obiectiv Vocea Brailei dupa care mi-a atras atentia o […]