Astazi 21 mai este zi de sărbătoare pentru toţi creştinii. Cu toţii ştim că azi e Constantin şi Elena, dar mai puţini sunt cei care ştiu că sărbătoarea se numeşte mai exact „Sfinții Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena”. De ce am scris întreaga denumire? Tocmai pentru a da câteva explicaţii despre cine a fost Constantin şi cine a fost Elena. Din capul locului trebuie să înţelegem că Elena a fost nu soţia, ci mama împăratului Constantin cel Mare.
Constantin cel Mare a fost împărat al Imperiului Roman între anii 306 şi 337 d.H. Este cel care în anul 313 prin Edictul de la Milano a proclamat creştinismul ca religie legală în Imperiul Roman. De la acea dată toţi creştinii au putut să îşi manifeste nestingherit credinţa, deoarece până atunci erau persecutaţi, urmăriţi şi omorâţi dacă erau prinşi. Ca religie oficială însă, creştinismul a fost proclamat în anul 380 de către împăratul Teodosie cel Mare.
Pe numele lui complet Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, viitorul împărat s-a născut la 27 februarie 272, la Naissus (pe atunci în provincia romană Moesia Superior, astăzi Nis, în Serbia). Era fiul unui general roman (Constantius Chlorus) şi al Elenei, fiica unui hangiu. Constantin primeşte o educaţie aleasă, fiind trimis la curtea împăratului Diocleţian. În 305 împăraţii Dicleţian şi Maximian (erau câte doi la vremea aceea, în Imperiul Roman de Apus) abdică şi Constantius (tatăl lui Constantin) ajunge împărat în locul lui Maximian. În 306, în timpul unei expediţii (în Britania, oraşul York din Anglia de azi), Constantius moare şi Constantin este numit astfel împărat.
Convertirea sa la creştinism s-a produs înaintea bătăliei de la Pons Milvius (28 octombrie 312), în care Constantin îl înfrunta pe Miximian. Constantin a văzut pe cer în timpul zilei o cruce luminoasă, chiar deasupra soarelui, iar în noaptea care a urmat i s-a arătat în vis Mâtuitorul, care i-a cerut să pună crucea pe steagurile armatei sale. Constantin a ascultat şi în bătălia care a urmat în ziua următoare, armata sa de doar 20.000 de oameni a înfrânt armata duşmană care număra 150.000 de ostaşi!
Fiind împărat cu puteri depline, Constantin va proclama o mulţime de legi care să îmbunătăţească viaţa supuşilor săi, inspirat mai ales de morala creştină. În plus hotărăşte să construiască o nouă capitală a imperiului, iar oraşul numit Constantinopole va fi inaugurat în anul 330. Va fi un oraş înfloritor şi capitală a Imperiului Bizantin, continuatorul Imperiului Roman de Răsărit. Astăzi este unul dintre cele mai mari oraşe ale Europei şi se numeşte Istanbul (în Turcia).
Prin toate câte a făcut pentru răspândirea creştinismului, Constantin este unul dintre cei mai importanţi sfinţi, pus laolaltă cu apostolii!
Lasă un răspuns