Astăzi m-am gândit să stăm de vorba despre un accesoriu la modă, papionul. De ce? Păi, începe sezonul nunţilor, petrecerile vor fi din ce în ce mai numeroase şi nu numai noi, doamnele va trebui să fim elegante, ci şi partenerii noştri, bărbaţii. Aşa că mă gândesc că ar prinde bine să ştim câteva lucruri despre papioane barbati, un accesoriu prin definiţie masculin dar care se poate regasi şi în moda celor mici iar uneori, în mod extravagant chiar şi în cea pentru femei.
„Papion” vine din francezul „papillon” care înseamnă şi fluture. Şi într-adevăr forma papionului aminteşte de cea a unui fluture. El este astăzi purtat, în general la evenimente oficiale de către bărbaţii care se vor a arăta sobri şi rafinaţi. Însă ceea ce se ştie mai puţin este faptul că papionul a fost un accesoriu folosit iniţial de către mercenarii croaţi din armata franceză care a luptat în războiaiele prusace din secolul al XVII-lea. Aceştia foloseau, pentru a strânge gulerul cămăşilor, mici bucăţi de pânză trecute în jurul acestuia şi „înodate” în faţă într-o fundă care semăna cu un fluture.
În afară de rolul lor practic, de a încheia gulerul cămăşii, acestea aveau şi rolul de a ajuta la distingerea gradului militar între ofiţeri. Aceştia se puteau distinge unul de altul prin colorile diferite ale papioanelor. Francezilor le-a plăcut aceasta idee şi au preluat-o, înobilând-o apoi cu eleganţă şi devenind un accesoriu foarte popular în rândul aristocraţiei franceze, fiind cunoscută sub denumirea de „le noeud papillon” („nodul fluture”). Nu se ştie cu exactitate, şi este încă un subiect controversat, dacă mai întâi a fost papionul şi din el s-a născut cravata, sau invers.
De-a lungul timpului, mari personalităţi au fost declarate fani ai acestui accesoriu vestimentar care făcea parte des din ţinutele lor, printre acestia numărându-se: Albert Einstein, Sigmund Freud, Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt, Harry Truman. Iar mesajul masculin şi aristocratic pe care îl inspiră papionul este poate, cel mai bine transmis de către celebrul James Bond. Astăzi însă papionul se regăseşte în majoritatea ţinutelor care sunt purtate de celebrităţi la evenimente de gală şi nu numai. Îl puteţi de exemplu, vedea şi pe Justin Timberlake purtând acest accesoriu vestimentar în videoclipul melodiei sale „Suit & Tie”. Case de modă celebre, cum sunt Dolce&Gabbana, Sonia Rykiel, Lanvin au scos colecţii care includ şi papionul ca vedetă printre obiectele vestimentare care fac parte din acestea.
Şi deşi papionul, la origini era purtat la ţinutele politicienilor din mediul conservator iar astăzi este asociat cu o ţinută formală, potrivită în general mediului business, acesta se poate totuşi purta şi la ţinute excentrice sau casual adică formate din blugi, cămaşă, tenişi, acesta scoţând în evidenţă simţul stilistic al celui ce îl poartă.
Deşi aparent există o singura formă de papion, în realitate şi acesta poate avea mai modele de bază : modelul fluture, modelul clasic, modelul îngust şi modelul cu marginile ascuţite. Aceste modele se poartă în funcţie de mărimea gâtului şi forma feţei.
Se ştie că există papioane cu nodul gata făcut, chiar şi fiul meu a purtat unul mic, alb la primul Revelion petrecut împreună. Însă sunt şi papioane a căror nod trebuie făcut „pe loc”. Pentru cei ce au aşa ceva în garderobă dar nu ştiu cum să facă nodul respectiv le vin în ajutor cu un filmuleţ scurt care prezintă exact acest lucru, cum să faci nod unui papion.
Să vă fie de folos!
Cristina Popescu a zis
Multumim!
Claudia a zis
Cu placere, Cristina 🙂