Un fapt absolut straniu a incitat oamenii de ştiinţă, astfel că aceştia au ajuns să se întrebe dacă ceea ce au descoperit este doar un joc al naturii sau a fost creat de mâna omului sau a altor fiinţe inteligente. La Oklo, în Gabon (Africa) se găseşte un important zăcământ de uraniu. Numai că, proporţiile celor trei izotopi de uraniu din zăcământ nu respectă regula naturală, a tuturor zăcămintelor de uraniu din lume, care este următoarea: uraniu 238 – 99,2744%, uraniu 235 – 0,7202% şi uraniu 234 – 0,0054%.
În reactoarele nucleare este necesar ca izotopul 235 să se găsească măcar în procentul de 3,5%, pentru ca reacţia nucleară să poată avea loc, de aceea uraniul natural este „îmbogăţit” prin diverse procedee şi tehnici destul de scumpe şi complicate. Ei bine, izotopul 235 al uraniului din Oklo, în loc de 0,7202% are un conţinut procentual de sub 0,600 %, ca şi cum acesta ar fi fost deja consumat în reacţii nucleare.
Intrigaţi, cercetătorii au observat că modul de dispunere a zăcământului, a straturilor de roci (gresii poroase) şi a pânzei freatice, se pare că a constituit fie un reactor natural, fie unul artificial creat de fiinţe inteligente. Dar nu e vorba de doar un presupus reactor, ci de 18 asemenea reactoare, dispuse în toată zona, fiind distribuite atât pe orizontală cât şi în adâncime. După calculele de fizică nucleară, posibilele reactoare au funcţionat timp de sute de mii de ani, acum mai bine de două miliarde de ani. De aceea nu putem spune că au fost create de oameni, pentru că specia umană a apărut mai târziu pe planetă. Cert este că încă nu se ştie exact dacă sunt sau nu naturale, dar se ştie că utilizarea uraniului de la Oklo este dificilă tocmai din cauza procentului mai redus de izotop 235.
Nicăieri în lume nu a mai fost întâlnită o astfel de situaţie la un zăcământ de uraniu, sau nu au mai fost semnalate cazuri de posibile reactoare nucleare naturale.
Lasă un răspuns