Printre multele lucruri pe care trebuie să le avem pregătite atunci cand vine pe lume un nou membru al familiei se numară şi pătuţul, locul în care acesta îşi va petrece, cel puţin în primul an de viaţa foarte mult timp.
Ce fel de patuţ să cumpar? Ce criterii să iau in considerare atunci cand vreau să aleg un model? Sunt două întrebări care cred că fiecare părinte şi le-a pus. Iaa mai jos câteva lucruri de care ar trebui să ţii cont atunci când vrei să cumperi un patuţ pentru copii.
1. Materialul din care este făcut să fie unul solid
În primul an de viaţă bebeluşul doarme chiar şi 16 ore pe zi şi nu îţi doreşti să stai tot timpul cu gândul la siguranţa lui. Poţi astfel alege să cumperi un pătuţ solid, făcut din lemn de arţar, fag sau stejar care să fie bine lucrat, finisat şi nu în ultimul rând vopsit cu vopsele non toxice
2. Acordă atenţie saltelei care o pui pe pat
În primul rând salteaua pe care va dormi cel mic trebuie să ofere coloanei vertebrale un suport ferm. Apoi trebuie să fii sigură că este făcută din materiale care reuşesc să păstreze un echilibru termic corect care să prevină supraîncălzirea bebeluşului în timpul verii sau scăderea temperaturii corpului iarna. Ea poate fi achiziţionată fie împreună cu pătuţul, fie separat, caz în care asigură-te că se potriveşte perfect în cadrul acestuia pentru a elimina posibilitatea ca cel mic să se ranească prinzându-şi mânuţele sau picioruşele în spaţiul lăsat liber între saltea şi cadrul pătuţului.
3. Ia în considerare şi utilitatea acestuia
Dacă în trecut existau putine modele/variante de pătuţuri pentru copii, astăzi ele s-au diversificat şi, în funcţie de modul în care acesta poate fi utilizat, clasicul pătuţ din lemn având acum concurenţă serioasă. Dacă, de exemplu vrei să pleci într-o călătorie vei avea nevoie de un pătuţ pliabil pe care să îl poţi lua cu tine la nevoie. El poate fi uşor strâns şi pus într-o husă în care poate mai apoi fi transportat. În plus, acesta mai are avantajul că barele de lemn ale pătuţului clasic sunt înlocuite de o plasă, poate fi dotat cu măsuţă de înfăşat ergonomice, buzunare pentru păstrarea lucrurilor copilului, lumini de veghe, cântece de leagan, etc. Înainte de a-l cumpăra verifică dacă are picioare anti-alunere care să îi asigure o stabilitate maximă. În imaginea de mai jos se poate vedea cum arată un patut bebe Nichiduta de acest tip
3. Pătuţul trebuie să fie o piesa practică de mobilier
În cazul în care doreşti ca cel mic să doarma cu voi în cameră ideal al fi să alegi un pătut dotat cu roţi. Acesta poate fi uşor mutat dintr-un loc în altul în funcţie de necesităţi. Şi aici vă spun din proprie experienţă că ziua păţulul celui mic are locul lui bine definit în spaţiul dormitorului iar pe timpul nopţii îl mutăm lipindu-l de patul nostru. În acest fel cel mic se simte atât în siguranţă lângă părinţi cât şi „independent”, dormind în propriul lui pat 😉 Atenţie însă ca acesta să fie dotat şi cu frâne!
4. Alege un pătuţ pe care să îl poţi folosi o perioada mai lungă de timp
O dată făcuta acesta investiţie trebuie să te gândeşti că o faci pentru mai mult timp. Astfel, alege un pătuţ care să aibă posibilitatea ca salteaua să fie coborâtă/ridicată un nivel sau mai multe. Când copilul tău este doar un bebeluş salteaua o vei putea ţine la nivelul cel mai de sus pentru a nu fi nevoită să te apleci tot timpul ca să ai grijă de el. Însă, pe măsură ce acesta creşte salteaua poate fi coborâtă astfel încât să nu mai stai cu grija că cel mic se poate agăţa de marginea patutului şi să cadă. Cauta acele variante de pătuţ care să îţi ofere posibilitatea de a fi uşor transformate. De exmplu, pătuţurile de lemn pot fi prevăzute cu tăblie detaşabilă/culisabilă la care poţi renunţa în timp sau, păţutul pliant poate avea o deschizatură cu fermoar la una dintre margini. Astfel copilul poate coborâ şi urca din pătut la nevoie.
Alegerea unui pătuţ pentru copil depinde de mulţi factori care trebuie luaţi în considerare: spaţiul pe care îl ai la dispozitie, stilul de viaţă al familiei, bugetul de care dispui, etc. Orice ai lua însă în considerare nu pot renunţa la două criterii esenţiale: calitatea şi siguranţa acestuia.
[…] IlBambino au un portofoli vast in care puteti gasi produse din urmatoarele categorii: la plimbare, camera copilului, la masa, igiena si sanatate, hainute copii, siguranta si protectie, joaca si activitati, gradinita […]