Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Pogorârea Sfântului Duh, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii. Cunoscută şi sub numele de Rusalii (din latinescul Rosalia), sau Cincizecime (din latinescul Pentecostes), această sărbătoare este una cu dată variabilă, fiind legată, ca şi cea a Înălţării, de Sfintele Paşti. Se sărbătoreşte prin urmare întotdeauna într-o duminică, la cincizeci de zile după Înviere.
Ca evenimente, ni se spune în Noul Testament, că Duhul Sfânt a pogorât asupra apostolilor lui Iisus sub forma unor limbi de foc şi i-a luminat, pentru ca ei să poată vorbi oamenilor despre Mântuitorul. Se spune că apostolii au plecat apoi în cele patru zări să răspândească cuvântul Evangheliei şi că odată cu sfinţirea lor au început să vorbească în mai multe limbi, ca să poată să comunice acolo unde avea fiecare misiunea să meargă.
Ştim cu certitudine că în zona ţării noastre de astăzi a ajuns Sfântul Apostol Andrei. El este cel care a ajuns în Dobrogea de azi şi care a adus creştinismul la români.
Semnificaţia sărbătorii de azi este foarte profundă, dincolo de ceea ce s-a întâmplat propriu-zis. Planul lui Dumnezeu de a salva lumea, început cu trimiterea Mântuitorului pe pământ şi continuat cu Învierea şi Înălţarea, se desăvârşeşte apoi odată cu coborârea Duhului Sfânt asupra oamenilor. Este din punct de vedere simbolic actul creării Bisericii, ca legătură între oameni şi Dumnezeu. Este momentul din care fiecare om se poate mântui prin credinţă şi prin comuniune cu Divinitatea.
Ne putem şi noi ruga să ne ajute Bunul Dumnezeu pe fiecare în parte, nu prin bunuri materiale trecătoare, ci prin trimiterea şi asupra noastră a dragostei Sale nemărginite, făcându-ne mai buni şi mai înţelepţi. Este de fapt o sărbătoare a bucuriei, a victoriei spiritului asupra materiei. Pentru că acei apostoli nu au primit de Rusalii bunuri materiale, averi sub formă de aur sau palate sau faimă deşartă, ci au primit inteligenţă, au primit înţelepciune şi putere să vorbească despre ceea ce este cu adevărat important în această viaţă trecătoare aici pe pământ.
[…] Tatălui (Creatorul), Fiului (Mântuitorul) şi Sfântului Duh (Sfinţitorul). Fiind legată de Rusalii (Pogorarea Sfantului Duh) şi implicit de Sfintele Paşti, este o sărbătoare cu dată […]