Deşi în ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane, speriate de atât de multele îmbolnăviri de cancer de piele, îşi iau măsuri de protecţie atunci când se expun la soare folosind creme de protecţie solara (SFP) se pare ca acestea nu sunt atât de eficiente pe cât se speră.
Un studiu făcut de către cercetătorii de la Manchester University şi London’s Insitute of Cancer Research au efectuat primul studiu molecular din lume al cauzelor apariţiei melanomului malign, cea mai periculoasă formă de cancer de piele.
Lucrarea, publicată în revista ştiinţifică Nature a arătat că folosirea chiar şi a unei creme de protecţie solară cu un SPF de 50 permite razelor ultraviolete (UV) să treacă de această barieră şi să deterioreze AND-ul din celulele pigmentare ale pielii.
Conducătorul studiului, doctorul Julie Sharp, de la Cancer Research din Marea Britanie a afirmat că oamenii au tendinţa să creadă că sunt invincibili o dată ce s-au dat cu creme de protecţie solara şi deci pot sta cât mai mult în soare, crescând astfel numărul total al orelor de expunere la radiaţiile ultraviolete. Însă studiul respectiv demonstrează clar că aceste creme de protecţie protejează într-adevăr pielea dar nu suficient de mult încât să prevină apariţia melanoamelor maligne.
Utilizarea unei creme solare cu SPF 50 poate doar să întârzâie formarea tumorilor dar nu şi să le prevină apariţia. Astfel aplicarea cremelor de protecţie solară trebuie combinată cu alte măsuri de prevenţie cum ar fi purtarea de pălării de soare, a hainelor lejere, statul la umbră, acestea fiind doar câteva dintre metodele alternative de prevenţie.
sursa: dailymail.co.uk
Lasă un răspuns