Îmi place să citesc. Există şi pe internet multe cluburi de lectură la care m-am înscris şi eu. Am aflat din diverse surse ce mai este la modă în domeniul literaturii contemporane, ce se mai discută, ce noi apariţii editoriale atrag atenţia, ce cărţi merită citite. Dar cea mai citită carte din toate timpurile rămâne Biblia. Creştinismul este cea mai răspândită religie de pe glob. Presupun că şi cărţile fundamentale ale celorlalte religii sunt tipărite în tiraje impresionante.
Îmi amintesc cum profesorul de limbă şi literatură română din liceu ne-a sfătuit să citim printre multe alte cărţi şi Biblia. Chiar dacă era în timpul perioadei comuniste el şi-a asumat acest risc. Chiar dacă nu am fi credincioşi Biblia tot merită citită, pentru că este mult mai mult decât o carte de religie: este o carte de istorie, este o carte de literatură, este o carte de filozofie profundă, este o carte de psihologie şi de asemenea de sociologie. Este o carte din care putem învăţa conduita morală, o carte plină de poveşti şi de pilde folositoare în viaţă. Aşa am descoperit eu Biblia în anii de liceu şi m-a fascinat.
Tatăl meu primise într-o zi o Biblie de la cineva pe care nu l-a numit. Se vedea că îi este teamă, de parcă ar fi făcut o fărădelege. Dar aşa era în perioada aceea. Oamenii se temeau să nu aibă probleme la serviciu, să nu fie anchetaţi fără nici o vină, să nu îşi pună în primejdie familiile. Acum însă ne putem manifesta deschis credinţa şi putem citi o mulţime de informaţii din toate domeniile, inclusiv din cel al religiilor.
Unora li se pare greu să citească Biblia. Nu înţeleg de ce. Poate pentru faptul că este o lucrare foarte întinsă, foarte vastă. Dar aici intervine timpul şi răbdarea. Se poate citi câte puţin şi în final tot o vom termina. Poate că altora li se pare greu să o înţeleagă. Nu e aşa. Există pe lângă Biblia simplă ce reproduce doar textul şi Biblia cu concordata, care are o mulţime de detalii explicative.
Cum îmi place istoria, am apreciat mult acea variantă a Bibliei care reproducea o mulţime de hărţi din epoca respectivă. Se poate înţelege astfel mai bine şi cum au evoluat evenimentele, cum au ajuns evreii în ţara făgăduinţei, cum au cucerit-o etapă cu etapă, cum s-a ridicat şi a decăzut regatul lor, cum de au ajuns să fie înfrânţi apoi de imperiile vecine, cum au renăscut şi evoluat.
Există astăzi o mare diversitate de Biblii, de diferite forme şi mărimi, astfel încât să poată fi studiate mai uşor sau să fie luate uşor într-o călătorie. Trebuie doar să căutaţi şi să vă doriţi să o citiţi !
Voi aţi citit Biblia?
Ligia a zis
Da, Claudia ! Am citit-o, e o carte extraordinara … pe buna dreptate si-a primit numele de „Cartea cartilor” … dar stii ce e paradoxal ?! multi o citesc, putini ii inteleg mesajul si mai putini aplica indrumarile si poruncile consemnate in ea. E o vorba „Teoria ca teoria, dar practica omoara !” 🙂 … daca toti oamenii ar aplica in egala masura Regula de Aur enuntata de Isus ” Tot ce vreti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel” (Matei 7:12)… ce zici ?! cum ar fi/ arata lumea ?! Desi toti ne nastem cu necesitati spirituale, nu toti incercam sa ni le si satisfacem, privandu-ne singuri de fericire. Da, asa spunea Isus in Predica de pe munte, in Matei capitolul 5, versetul 3 „Fericiţi sunt cei conştienţi de necesităţile lor spirituale, căci al lor este regatul cerurilor!”. Nu lucrurile materiale produc fericirea autentica, ci o relatie de prietenie stransa cu Marele nostru Creator. Si mai e un avantaj daca avem aceasta sanatoasa preocupare : acela de a intra pe „poarta cea stramta, care duce la viata” (Matei 7:14). Pentru mine e o adevarata delectare sa patrund in profunzimea acestei carti, sa citesc si inteleg gandurile Tatalui nostru ceresc ! Ai ales un subiect extraordinar pentru analiza ! Felicitari !
Claudia a zis
Am scris prea putin fata de cate se pot scrie pe acest subiect insa o sa il mai abordez si in viitor.
Oricum, chiar daca nu intelegem sau nu aplicam ce e scris in Biblie, un pas mic ar fi sa incepem macar sa o citim. Restul poate in timp sa vina de la sine 🙂
Ligia a zis
Ai dreptate, citirea e primul pas … dar daca ai observat din evanghelii, apostolii si discipolii se deplasau pe oriunde gaseau oameni pentru a le impartasi oamenilor ceea ce invatau de la Isus, luau initiativa asta. Iar metoda nu s-a schimbat nici dupa moartea lui Isus, caci in Matei 28:19,20 chiar le-a lasat porunca : „Duceti-va, faceti discipoli … invatandu-i sa respecte tot ce v-am poruncit … si eu voi fi cu voi in toate zilele pana la incheierea sistemului.” Asadar, pentru a intelege mesajul Bibliei, avem nevoie de ajutor ( cineva trebuie sa ne invete, asa cum spune versetul), singuri nu- l putem patrunde, indiferent de cate ori o citim. Iar cei care urmeaza acest model sunt asigurati de sprijinul lui Isus ( „voi fi cu voi”). Dar asa cum spui, e mult de discutat pe aceasta tema. Oricum, succes in continuare !