Dacă ajungeţi în zona Bacăului, vă sugerez să vizitaţi şi prima ctitorie a lui Ştefan cel Mare – Mănăstirea Runc. Situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la limita dintre judeţele Bacau şi Neamţ şi la câtiva kilometri de oraşul Buhuşi, mănăstirea este o oază de tihna şi rugăciune.
Tradiţia spune că voievodul moldovean a ctitorit mănăstirea Runc dupa bătalia de la Orbic (anul 1457). Documentele vorbesc şi de ctitorul Ionascu Isacescu (1695) care împreună cu soţia sa ar fi făcut mănăstirea. Este posibil să o fi reconstruit în locul celei vechi de pe timpul lui Ştefan cel Mare. Şe ştie că actuala biserică a fost construită însă în 1760. Desfiinţată în 1888, reînfiinţată în 1941, a fost din nou desfiinţată în 1959 şi reinfiinţată în 1967, astfel încât istoria mănăstirii este plină de evenimente capitale.
Se zice că pe timpul regimului comunist, în perioada în care a fost desfiinţată şi călugarii alungaţi, chiliile mănăstirii erau folosite ca spaţii de depozitare a cerealelor cooperativei agricole Buhuţi. Deşi planul comuniştilor era dărâmarea întregului lăcaş de cult, se pare că planul lui Dumnezeu a fost altul, astfel încât mănăstirea a revenit la viaţă înca din 1967.
Hramul mănăstirii este de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie), iar al paraclisului de Sfinții împărați Constantin și Elena (21 mai).
Cum se ajunge la Runc? Cu maşina, pe DN 15 Bacau – Piatra Neamţ, mergem 27 kilometri până în oraşul Buhuţi, apoi la dreapta 6 kilometri până la Runc. Primii 4 kilometri sunt asfaltaţi, urmatorii 2 sunt pe drum pietruit foarte bun, care traversează o frumoasă pădure.
De asemenea se poate ajunge şi cu trenul, fiindcă la Buhuşi este şi statie de cale ferată, urmând apoi ca drumul până la Runc să-l faceţi pe jos, cum fac ataţia alţi pelerini.
sursa foto: buhusi.net
[…] sunteţi în judeţul Bacău şi v-aţi propus să vedeţi prima ctitorie a lui Ştefan cel Mare, mănăstirea Runc, vă puteţi opri şi la Ciolpani, care este în […]