Vacanţă, vacanţă dar mie gândul îmi fuge fără să vreau la luna septembrie. Mai exact la data fixă de 15 septembrie care reprezintă începerea anului scolar. Zic că e normal, totuşi, să mă gândesc la asta chiar şi acum când toată lumea e în vacanţă.
Copilul meu face primii paşi în, hai să îi zicem „dura lume” a sistemului de învăţământ. Până acum am copilărit fericiţi şi lipsiţi de griji amândoi. Din toamnă însă vor începe emoţiile şi, aşa cum aud în toate părtile, problemele. Cele legate de sistemul nostru de învăţământ că în rest viaţa ne provoacă tot timpul să mai dăm câte un examen.
V-am mai povestit eu şi altă dată că am hotărat deja unde va merge cel mic la grădiniţă. Locuind într-un orăşel mic de provincie nu avem prea multe posibilităţi de alegere aşa că va trebui să ne descurcăm cum putem şi cât mai bine. Probabil (mai mult ca sigur) că eu îi voi asigura „meditaţiile” de acasă în ce priveşte unele activităţi extrascolare pe care mi-aş dori să le desfăşoare. Şi aici mă refer la a învăţa o limbă străină.
Avantajele de a fi bilingv
Mi-ar fi placut să am posibilitatea de a-l înscrie la o gradinita limba engleza pentru că ştiu ca învăţarea unei limbi straine încă din primii ani de viaţă este mult mai uşoară iar pe parcursul vietii, a vorbi o limbă străină e un mare avantaj. Trebuie să recunoaştem că dacă nu ştii, în zilele noastre limba engleza nu te poţi descurca la fel de bine în noianul de informaţii pe care le ai la dispoziţie, multe dintre ele (şi cele mai valoroase) exprimate în limba lui Shakespeare.
Ca să nu mai vorbim de celelalte avantaje pe care le ai dacă eşti bilingv şi mai ales dacă începi să fii bilingv încă de mic. Un studiu făcut de oameni de ştiinţă italieni a arătat că abilitatea celor care sunt bilingvi de a procesa şi monitoriza stimuli externi „se ascute” pe lângă abilităţile lor verbale, receptivitatea acestora fiind mai mare.
De asemenea, statisticile au arătat că un copil bilingv învaţă mult mai bine, el având o înţelegere mult mai bună a limbajului şi tinzând să fie mai înzestrat din punct de vedere creativ. A fi bilingv dezvoltă gândirea originală care este apoi utilă în rezolvarea problemelor şi în inovaţie.
Pe de alta parte, un copil bilingv are oportunitatea de a deveni şi bi-cultural. El va înţelege mai bine valorile şi societatea din alte culturi şi va accepta mai uşor şi aprecia diferenţa dintre ele.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele care pe mine, ca mamă, m-ar determina să îmi înscriu copilul la o gradiniţă/şcoală cu predare într-o limbă străină (de preferat engleza din punctul meu de vedere).
Unitati de invatamant cu predare bilingva
Şi în acest caz sunt avantajaţi cei ce locuiesc în oraşele mari pentru că acolo exisţă astfel de grădinţe/şcoli cu predare bilingvă. Iar referindu-mă strict de cei ce locuiesc în Bucureşti (pentru că mulţi dintre cei ce îmi răsfoiesc blogul sunt de acolo) le pot recomanda un site descoperit recent, al unei instituţii de învăţământ bilingv din capitală. Este vorba despre Şcoala Internaţională pentru Educaţie Primară (InSPE) din Bucureşti care a fost fondată în anul 1994 de un grup de părinţi cu scopul iniţial de a oferi educaţie de calitate, în engleză copiilor din comunitatea de expaţi din capitală.
Începută iniţial doar ca o gradiniţă internaţională, Şcoala Internaţională pentru Educaţie Primară s-a dezvoltat apoi rapid ajungând ca în anul 2012 să aibă o creştere exponenţială, fapt ce a dus la extinderea acesteia prin crearea de noi clase, refacerea curţii şcolii, crearea unei camere a computerelor şi a uni birou al membrilor staff-ului tehnic, s-au adus noi echipamente de joacă pentru copii. Anul acesta, extinderea a continuat prin achiziţionarea unei noi cladiri care are un număr sporit de clase, o a doua încăpere multifuncţională, alte două birouri administrative şi o cameră medicală.
Antoaneta a zis
o idee minunata,dar nu uita ca educatia incepe de acasa
daca intentionezi sa il ajuti pe cel mic, ar fi indicat sa incepi sa vorbesti cu el in engleza cate putin in fiecare zi
educatia de la gradi/scoala se poate completa de minune cu cea de acasa
frumos articol
bine punctat ca de obicei 😀
Claudia a zis
Multumesc pentru sfaturi. Da, incerc sa ii mai spun cateva cuvinte in engleza insa e prematur la el acum. Abia incepe sa vorbeasca romana 🙂
georgiana state a zis
like ! 😉
cred ca mi-am mai spus parerea despre acest subiect. La noi deja se vad rezultatele..in curand avem un vocabular de 1000 de cuvinte ..dar cel mai mult ma incanta la fiica mea placerea de a invata lb engleza si de a asculta-o la tv 🙂
Claudia a zis
Da, ti-ai mai spus parerea 😉
Si eu am sa tot mi-o spun cand am ocazia pentru ca e ceva ce consider a fi important pentru dezvoltarea copiilor nostri