La câţiva kilometri nord de Mânăstirea Voroneţ, despre care v-am povestit deja cu altă ocazie, se află o altă frumoasă şi unică mânăstire, Mânăstirea Humor cunoscută şi sub numele de Mânăstirea Humorului. Este una dintre cele şapte mânăstiri incluse de UNESCO în patrimoniul cultural mondial, în grupul „Bisericile pictate din nordul Moldovei ” şi a fost construită în anul 1530 de către marele logofăt Toader Bubuiog.
Mânăstire ortodoxă cu hramurile Adormirea Maicii Domnului (sărbătorit pe 15 august) şi Sfântul Mucenic Gheorghe (sărbătorit la 23 aprilie), Mânăstirea Humor a fost construită în vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432) extinzându-se practic un vechi schit de călugări care avea deja o biserică de lemn.
În anii 1971 şi 1972 ansamblul mânăstirii a beneficiat de sprijinul finainciar şi de specialitate al UNESCO şi au fost executate diferite lucrări de restaurare: refacerea ansamblului pictural din pronaos şi gropniță, refacerea acoperişului bisericii, restaurarea turnului construit de către Vasile Lupu în interiorul complexului monahal prin înlocuirea pardoselilor de piatra, consolidarea scărilor etc.
Prin hotărârea arhiepiscopului Pimen Zaine al Sucevei şi Rădăuţilor, Mânăstirea Humor a fost reactivată în iulie 1991 ca aşezământ monahal de maici, acum locuind în acest complex un număr de 20 de monahii, care în afară de îndatoririle bisericeşti îşi ocupă timpul lucrând în atelierele de pictură şi croitorie în care se fac veşminte preoţeşti.
Biserica de aici este pictată atât în interior cât şi în exterior cu frumoase picturi în frescă, pe care le găsim şi la alte biserici din nord, Voroneţ, Moldoviţa, Arbore sau Suceviţa. Însă ceea ce este specific bisericii din complexul monahal Humor este unicitatea de tonalitate cromatică care se datoreaza diferitelor nuanţe ale culorii specifice acestei biserici: roşul.
Din păcate, acum picturile exterioare sunt foarte deteriorate din cauza intemperiilor, cea mai afectată fiind cea de pe peretele nordic. Se mai pot distinge totuşi doar puţine fragmente din Acatistul Sf. Mucenic Gheorghe, din Arborele lui Iesei, două coloane de filozofi şi chipul stareţului Paisie.
Pe peretele vestic se poate vedea pictată scena Judecăţii de Apoi iar pe cel sudic şi pe abside se pot vedea, printre altele, „Rugul în flăcări”, viața Sfântului Nicolae (în 15 scene), Parabola Fiului Risipitor, cele 24 de scene ale Imnului Acatist al Bunei Vestiri etc.
Nici picturile din interiorul bisericii nu s-au păstrat prea bine în timp. Se poate vedea însă pictată pe cupola pronaosului Fecioara Maria rugându-se, având la piept medalionul cu pruncul Iisus, iar pe pereţi diferiţi îngeri, prooroci, evanghelişti, sfinţi, martiri şi cuviosi precum şi cele şapte sinoade ecumenice.
Picturile din altar, mai exact de pe bolta acestuia, o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul, înconjurată de serafimi şi heruvimi, pe pereţi însă fiind reprezentată scena Cinei cea de Taină precum şi diferite chipuri de ierarhi.
Turiştii care ajung acolo pot să facă o mulţime de cumpărături la magazinele de lângă mânăstire: cadouri crestine, ceramică (farfurii, oale şi ulcele), obiecte din lemn specifice zonei, obiecte cusute de mână (ii, feţe de masă şi de pernă, lenjerii, decoraţiuni), haine (pulovere, scurteici, cojocele) şi câte şi mai câte.
La Mânăstirea Humorului aflată în localitatea omonimă, se poate ajunge cu maşina pe drumul european E 576 (coincide cu DN 17), călătorind de la Suceava până în Gura Humorului (35 km) şi apoi după o deviaţie la dreapta încă 6 km până la destinaţie. La Gura Humorului se poate ajunge şi cu trenul. Toată zona este plină de hoteluri şi pensiuni, astfel încât vă puteţi planifica o vacanţă completă în frumoasa zonă muntoasă a Bucovinei, pentru a vizita toate mânăstirile de acolo, multe dintre ele fiind în patrimoniul mondial.
Lasă un răspuns