Atmosferă relaxantă, arome delicate, câteva mese masaj, mâini dibace care ne scape de stres şi griji în doar câteva minute, toate duc cu gândul la saloanele de masaj care au început să fie şi la noi din ce în ce mai dese. Un lucru bun de altfel, pentru că masajul este benefic asupra sănătăţii reuşind să remedieze problemele pe care organismul nostru le are şi să readucă echilibrul energetic in corp.
Se crede că denumirea cuvântului masaj vine de la arăbescul „massa” care înseamnă „a atinge/a simţi” sau a „manipula” sau de la latinescul „massa” care înseamnă „masă densă” şi, conform definiţiei acesta „presupune manipularea straturilor superficiale şi profunde ale muşchilor şi țesutului conjuctiv în scopul promovării relaxării şi stării de bine”. El poate fi aplicat cu ajutorul degetelor, mâinilor, coatelor, picioarelor, genunchilor sau chiar a frunţii şi se spune că există peste 80 de metode de masaj recunoscute.
Masajul, în mediile profesionale se face prin alezarea clientului pe o masă de masaj, un scaun de masaj sau prin întinderea acestuia pe o saltea de masaj sau chiar pe podea, subiectul supus masajului putând fi dezbrăcat complet sau parţial, unele părţi ale corpului fiind acoperite cu prosoape sau cearceafuri.
Există mai multe tipuri de masaj împărţite în funcţie de diferite criterii: originea lor (orientale sau occidentale), tehnicile şi metodele folosite sau scopul pentru care se apelează la acesta.
Tipuri de masaj
1. Masajul de relaxare – cuprinde acele tehnici de masaj care folosesc mişcări şi tehnici uşoare, cu mişcări blânde şi relaxante. El ajută corpul să elimine toxinele, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi a limfei, etc
2. Masajul terapeutic – ajută la recuperarea funcţiilor organismului după anumite traumatisme intervenite în urma unor accidente şi care afectează ţesuturile moi (muşchi, tendoane, ligamente, etc)
3. Masajul sportiv – are scopul de a creşte performanţele sportivilor precum şi de a ajuta la recuperarea acestora dupa eventualele accidentări sau leziuni.
4. Masajul aromatic – care combină folosirea uleiurilor esenţiale din aromaterapie cu anumite tehnici speciale de masaj pentru a restabili sănătatea emoţională şi fizică a pacientului
5. Reflexoterapia – foloseşte anumite tehnici de apăsare şi stimulare a punctelor reflexogene de la nivelul tălpilor picioarelor prin apăsarea unor puncte clar determinate de pe talpă, stimulând astfel anumite zone ale organismului
6. Masajul oriental – este masajul care se foloseşte în principal în scopul eliberării tensiuni şi stresului din organism dar şi pentru a elimina anumite disconforturi provocate de dureri sau afecţiuni. Ideea generală a masajului oriental este aceea de a restabili echilibrul energetic natural al organismului şi combină practicile masajului terapeutic cu cele ale masajului de relaxare. Exemple de masaj oriental sunt: masajul Shiatsu sau Thai, acupunctura, etc
Voi ce alte tipuri de masaj ştiţi?
freshblog a zis
Ce bine e!!
Sa ai o zi placuta si-o saptamana profitabila:)