Despre pasiunea mea pentru fotografie am mai scris pe blog. Ştiţi deja că este una dintre pasiunile mele, pasiune care deocamdată rămâne doar la stadiu de fotograf amator şi cam nepriceput în această frumoasă artă. Eu i-aş spune şi ştiinţa pentru că trebuie să ştii multe lucruri tehnice dacă vrei să faci o fotografie frumoasă.
În speranţa că voi reuşi şi eu să învăţ mai multe, să „fur” meserie de la cei pricepuţi, m-am înscris pe Facebook în unele grupuri ale pasionaţilor de fotografie şi admir în linişte realizările fotografice ale membrilor care postează acolo părticele din munca lor.
Ca să nu mai spun că am salvat în browserul cu care lucrez pe net câteva zeci de link-uri către site-uri de fotografie care mi se par interesante şi de unde pot învăţa diferite lucruri despre această artă. Când am timp şi vreau să mă relaxez accesez foarte uşor unul dintre ele şi mai citesc câte un articol despre cum să faci fotografii reuşite.
Recent am descoperit un site al unui fotograf nunta, Constantin Butuc pe care îl tot rasfoiesc când am timp. Mai exact, de pe site admir pozele iar de pe blog citesc articolele despre fotografie. Şi poate că ar fi trebuit ca această postare să o fac vinerea, la rubrica la care nu am mai scris de ceva vreme: „recomandarea de vineri” însă nu despre site vreau să vă vorbesc ci despre fotografie şi ce am învăţat despre ea citind pe site informaţii cu care am rezonat.
Am învăţat ca fiecare loc pe care îl vizităm „are propriul caracter, propria ambianţă şi propriul aspect” iar o fotografie reuşită ar trebui să cuprindă în ea tocmai aceste calităţi. Ar trebui să reuşim să surprindem într-o fotografie mirosul florilor, bâzăitul albinelor, atingerea brizei mării, râsul cristalin şi inocenţa din privirea copiilor sau aroma bucatelor pregatite cu drag.
Fotografia pe care o facem trebuie să comunice, să vorbească, să povestească şi să transmită ceea ce transmite şi o pictur㪠emoţie. Doar e artă. Iar tu eşti artistul care pictează cu obiectivul aparatului de fotografiat în loc de pensula şi acuarelele unui pictor.
Nu ştiu ce ar fi mai usor de fotografiat. Mi se pare la fel de greu de fotografiat un peisaj, un copil, un animal şi chiar o banala farfurie cu mancare. La prima vedere totul pare simplu însă exista o tehnica pe care trebuie să o înveţi pentru a face o fotografie reuşită. Vorbim de compoziţie, de încadrare, de alegerea corecta a unor setări care privesc luminozitatea şi multe alte detalii tehnice de care trebuie să tine cont. În primul rand însă va trebui să cunoaştem bine aparatul cu care vom face fotografiile pentru a şti să „exploatăm” la maxim funcţiile la care avem acces.
Aparatele foto digitale tip „sapuniera” sau camerele foto cu care sunt dotate telefoanele inteligente din ziua de azi sunt din ce in ce mai performante dar nu vom reusi cu ajutorul lor să facem fotografii „performante”. În schimb un DSLR ne va fi un ajutor de nădejde în a realiza propria noastră operă de arta fotografică, condiţia însă fiind accea de a şti să îl folosim cum trebuie.
Pentru a face o fotografie reuşită ne trebuie deci, tehnică, talent, creativitate, inspiratie şi nu în ultimul rand dorinţa de a învăţa mereu. Trecerea de la un simplu fotograf amator la a fi unul profesionist e un drum lung. Dar plin de frumuseţe.
Voi cum consideraţi că ar trebui să fie făcută o fotografie reuşită?
foto arhiva personala
Mihaela Dămăceanu a zis
Să transmită o emoţie, desigur. Dar pentru asta, aşa cum bine ai spus, este nevoie şi de multe cunoştinţe tehnice, şi de creativitate şi de un aparat bun. Visez şi eu la un DSLR de ceva vreme, dar mai am de aşteptat.
Claudia a zis
Mda, sa stii ca si eu visez dar cu cat citesc mai multe despre arta fotografica imi dau seama ca … trebuie mai intai sa invat si apoi sa imi doresc un aparat performant 😉