Poate că o parte dintre părinţi încă se întreabă de ce ar trebui să folosească un scaun auto pentru copiii lor. O discuţie de genul acesta am avut-o de curând cu fratele şi cumnata mea, care au venit în vizită în ţară cu avionul şi aici au închiriat o maşină. Toate bune şi frumoase însă… maşina, normal, nu era dotată cu un scaun auto pentru copil, iar ei… au venit în vizită şi cu fetiţa lor de 11 luni. Că doar nu erau să lase copilul acasă, nu? 🙂
Iniţial s-au gândit să rezolve problema transportului copilului cumpărând un scaun auto din ţară. Aşa că am început să căutăm ceva convenabil ca preţ prin toate magazinele care comercializează scaune auto copii. Ei au căutat în lumea reală şi eu în cea aşa-zis virtuală. Găseşti scaune auto pentru toate gusturile şi vârstele, o mulţime de modele, produse de firme mai cunoscute sau nu, în culori potrivite, fie pentru un băieţel, fie pentru o fetiţă.
Ideea lor era însă să cumpere ceva ieftin şi bun, pentru ca apoi să facă scaunul pachet şi să îl trimită în Italia, unde ei locuiesc. Din păcate nu au găsit ceva convenabil ca şi preţ şi până la urmă scaunul nostru auto a fost împrumutat pe perioadă limitată. Singura problemă e ca nu am mai putut ieşi împreună pentru că e riscant să mergi cu un copil în maşină dacă nu ai şi un scaun auto care să îi asigure protecţia.
La început ne-am gândit să „trişăm”, dar când am făcut bilanţul riscurilor la care ne expunem copiii, am renunţat. În plus nici legislaţia nu permite transportul copiilor în autoturisme dacă aceştia nu stau într-un scaun auto. OUGR nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (modificată şi republicată), şi care respectă standardul european ECE R 44/04 (intrat în vigoare la 23.11.2007), prevede norme clare şi amenzi al căror cuntum depăşeşte binişor preţul unui scaun nou, frumos şi bun. Dar nu numai amenda ar trebui să vă dea de gândit, ci în primul rând siguranţa şi confortul copilului. În scăunelul lui special conceput pe măsură, bebeluşul se odihneşte bine, poate să doarmă şi nu îşi solicită coloana vertebrală.
Aici şoferii cred că mă înţeleg. Adulţi fiind, chiar într-un scaun bun pentru şofer, după mai multe ore de condus, ne simţim şalele şi coloana de parcă am fi cărat pietre… Dar un copil, oare cum se simte, dacă este transportat fără scăunel potrivit?
În principiu există două moduri de prindere a unui scăunel auto pentru copii. În prima varinată, acesta se poate prinde folosind centurile de siguranţă, care ar trebui să existe şi la locurile din spate ale oricări automobil. Legat bine cu centura tensionată, scaunul copilului se comportă ca un adult prins în centură. Dacă şi copilul este prins corect în propriile centuri ale scăunelului, atunci protecţia este asigurată într-o mare măsură. Testele au arătat însă cu jumătate din scaune nu sunt legate corect de către părinţi.
A doua variantă este sistemul ISOFIX (se poate afla ce înseamnă literele), care leagă scaunul direct de şasiul maşinii. Cum anume? Păi trebuie ca şi automobilul să aibă nişte mici bare sub scaunele din spate, bare de care se prinde scăunelul cu propriul lui sistem de prindere, astfel încât acesta odată prins face corp comun cu maşina. Se înţelege că scaunele ISOFIX sunt ceva mai scumpe, pentru că sunt ceva mai complicate din punct de vedere constructiv.
Oricum ar fi însă, prezenţa unui scaun pentru copii în maşină este nu numai benefică din punct de vedere al siguranţei acestora cât şi liniştei noastre ca şi părinţi în momentul în care suntem la volan.
Adela a zis
Scaunelului din imagine ii lipseste o piesa care este atasata intre umeri si e destul de importanta deoarece tine centurile apropiate intre umeri pentru ca in caz de accident umerii sa nu iasa din centuri.Ca si aici: http://csftl.org/wp-content/uploads/2014/02/Urbini-Jo-fit.jpg
Claudia a zis
🙁 Din pacate, Adela, pe la noi cam astea sunt scaunele care se comercializeaza. Si eu am scaun pentru cel mic dar nu stiam ca ar mai trebui sa mai aiba asa o piesa ca cea despre care vorbesti tu 🙁
Adela a zis
E foarte importanta piesa aia. Si centurile trebuie sa fie stranse bine nu lasate larg, altfel copilul nu e in siguranta ca se balangane in scaun …..
Claudia a zis
Mda, cred ca e importanta. Banuiesc ca protejeaza in primul rand capul
Adela a zis
Nu lasa umerii sa iasa din centuri . In caz de accident spatele nu se dezlipeste de spatar. In lipsa piesei, umerii iasa din centura si copilul e prins in centuri doar de la mijloc (spanzurat de picioare).