Este vară şi e sezonul vacanţelor. Pe lângă multe lucruri specifice acestei perioade există şi aşa numita literatură de vacanţă. Dacă vreţi să citiţi ceva uşurel sau siropos în timp ce vă bronzaţi pe şezlong sau în balconul vilişoarei de la munte… uitaţi de cartea din titlul articolului. Dar dacă vă decideţi să citiţi literatură „grea”, valoroasă, nemuritoare, puteţi să-l abordaţi pe John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel (în 1962).
Marea literatură o sa vă aducă clipe de încântare şi de adevărată plăcere intelectuală. Steinbeck este un mare scriitor ale cărui scrieri au fost traduse în aproape toate limbile pământului, iar Fructele mâniei (Premiul Pulitzer) una din operele lui de căpătâi. Este un roman foarte dur, care surprinde o epocă „neagră” din istoria americană şi anume marea criză economică din anii 1929-1933.
Centrată pe familia Joad, naraţiunea descrie viaţa acelor fermieri din statul Oklahoma care îşi pierd pământurile, nemaiputând să îşi plătească împrumuturile la bănci (nu vi se pare de actualitate?).
Cu miile, familii întregi de fermieri iau drumul unui „tărâm al făgăduinţei” (ca românii noştri care au plecat către ţările din vest), în căutarea unui trai mai bun. Drumul este plin de peripeţii, iar oamenii sărmani sunt întotdeauna cei care sar în ajutorul celor aflaţi în necaz.
Odată ajunşi acolo (în California mult lăudată), oamenii se confruntă cu realitatea dură. De lucru se mai găseşte, dar nu aşa cum sperau ei, banii nu sunt mulţi deloc şi abia le ajung să supravieţuiască de la o zi la alta, iar zorile unui viitor mai bun sunt din ce în ce mai departe (şi din nou cei plecaţi din ţară pot să confirme actualitatea romanului).
Confruntat cu grave probleme sociale, guvernul american mai construieşte nişte tabere în care să fie adăpostiţi cei aflaţi în dificultate, dar acestea sunt departe de a asigura locurile necesare, deşi condiţiile sunt acceptabile.
Tensiunile create între localnici şi noii veniţi degenerează în violenţe. Steinbeck s-a documentat foarte mult pentru roman în taberele de refugiaţi economic şi a fost chiar acuzat că a fost prea dur. Eu cred că el a descris crunta realitate în modul cel mai realist cu putinţă.
Istoria arată că a avut dreptate şi că într-adevăr a fost o perioadă neagră în istoria Statelor Unite. Şi totuşi cu o dârzenie de admirat, cu sprijinul statului care a intervenit masiv şi cu ajutorul timpului, poporul a depăşit perioada dificilă.
Noii veniţi au primit dreptul să se stabilească, drepturile de muncă au fost reglementate, conflictele s-au aplanat. Asta aflăm din istorie, pentru că romanul se termină într-un moment de criză profundă, când se ajunsese la un punct în care nu se mai întrevedea nimic pentru ziua de mâine.
Merită să citiţi laureaţi ai Premiului Nobel, că nu degeaba l-au primit, merită să citiţi marea literatură, chiar dacă e vremea vacanţelor, merită să citiţi John Steinbeck…
Cartea o puteti cumpara din marile librarii online la preturi de multe ori in oferta, de exemplu, zilele astea este cu 45% redusa – VEZI AICI.
Eda a zis
O carte superba. Mi-a placut enorm ! 🙂