Eram student pe vremea răposatului şi citeam o carte despre amenajări interioare. Ilustraţii nu erau, ci doar desene în alb-negru, dar făcute destul de bine. După zeci de ani de tipare rigide, apăruseră atunci idei noi în ceea ce priveşte mobilierul, chiar dacă în comerţ se găseau mai greu piesele potrivite pentru a le aranja aşa cum erau desenele din carte. Faţă de ceea ce era prezentat acolo, puteai să te gândeşti singur la alte şi alte modalităţi de aranjare a locuinţei. Era un început pe vremea aceea, dar nu a mai trecut mult timp şi a venit şi revoluţia, după care domeniul amenajărilor interioare s-a dezvoltat exploziv.
Dar ceea ce m-a surprins în carte, în contrast cu ideile privind aranjarea mobilierului, era sărăcia în privinţa zugrăvelilor. Mai precis era una singură. Se descria despre zugrăvirea pereţilor cu humă. Nu ştiu ce înseamnă asta şi acum nu ştiu dacă se mai face aşa ceva. Iar despre pardoseli şi parchete nu se discuta absolut deloc. În zilele noastre există milioane de modalităţi de combinare a parchetelor, gresiilor, mozaicurilor şi rocilor naturale.
Pardoselile, pereţii sau scările din roci naturale au o frumuseţe şi o nobleţe aparte. Dacă pe vremuri astfel de construcţii erau accesibile doar capetelor încoronate, acum acestea pot fi cumpărate de oricine îşi construieşte o casă. Pot să fie ceva mai scumpe în comparaţie cu faianţa şi gresia, dar nu într-atât încât să reprezinte o problemă pentru cei care vor cu adevărat să adopte această soluţie.
Despre piatra naturală am înţeles de pe www.stone-care.ro că este poroasă. Orice rocă este poroasă şi drept urmare este necesar să fie tratată, ca să se împiedice pătrunderea lichidelor, fie ale apă, uleiuri, detergenţi sau orice altceva. Este necesar deci ca rocile să fie impermeabilizate cu substanţe numite oleo-hidrofuge. Este şi cazul pardoselilor, dar al chiuvetelor. Pentru că am văzut chiuvete din piatră naturală de o frumuseţe deosebită, proiectate şi sculptate după imaginaţia oricărui arhitect, sau după doleanţele oricărui client.
În cazul în care optaţi pentru piatră naturală, fie ea granit, travertin, marmură, onix etc., mai trebuie să aveţi mare grijă în ceea ce priveşte curăţarea. Cum fiecare rocă are o anumită compoziţie chimică, se înţelege de la sine că trebuie alese acele produse de curăţare care să nu interacţioneze din punct de vedere chimic cu roca. Trebuie să ştim că există produse de curăţare acide, bazice sau neutre. Acestea nu sunt universale, chiar dacă pe etichetă producătorul afirmă cu sunt. De aceea informaţiile corecte şi veridice vă pot fi de mare ajutor, ca să evitaţi să vă deterioraţi singuri din greşeală şi neştiinţă asemenea frumuseţi… din piatră…
Şi dacă o să vedeţi imagini cu minunile care se pot realiza din roci naturale, o să vă schimbaţi ideea că piatra nu are viaţă…
Traian
Lasă un răspuns