La doar trei kilometri de oraşul Buhuşi se găseşte mănăstirea Ciolpani, astfel încât dacă tot sunteţi în judeţul Bacău şi v-aţi propus să vedeţi prima ctitorie a lui Ştefan cel Mare, mănăstirea Runc, vă puteţi opri şi la Ciolpani, care este în apropiere.
Mănăstirea Ciolpani vă va surprinde în mod plăcut. Lăcaş de maici, având 60 de vieţuitoare, aşezământul se distinge prin ordine şi curăţenie, iar biserica nou construită şi sfinţită în 1997 este impresionantă prin arhitectură şi pictură. Este singura mănăstire din ţară care adăposteşte o parte din moaştele sfântului mucenic Emilian de la Durostorum, al cărui hram îl poartă şi este sărbătorit la data de 18 iulie în fiecare an. Sfântul a trăit în secolul IV, iar Durostorum, veche cetate grecească şi romană din Bulgaria de astăzi, se află în apropiere de oraşul Silistra (Bulgaria) şi comuna Ostrov (judeţul Constanţa, România).
Istoria acestui locaş este plină de evenimente, ca de altfel a marii majorităţi a mănăstirilor româneşti. Suliţaşul Ciolpan (în perioada domnitorul Petru Şchiopul), care s-a călugărit, este cel care a înfiinţat primul schit, cu mult înainte de 1730, dată la care documentele consemnează construcţia unei bisericuţe din stejar (existentă şi acum) de către boierul Teodor Cantacuzino. În perioada comunistă mănăstirea a fost închisă (1959) şi redeschisă apoi după revoluţie. În 1991 s-a început construirea noului lăcaş monahal. Biserica mănăstirii, în formă de cruce,respectă stilul moldovenesc autentic şi a fost ridicată între 1993 şi 1997.
Dar cum se ajunge la Ciolpani? Din punct de vedere administrativ, mănăstirea se găseşte pe teritoriul oraşului Buhuşi. Cu automobilul propriu, călătorind pe DN 15 Bacău – Piatra Neamţ şi ajungând în oraşul Buhuşi, faceţi la dreapta pe DJ 156H, traversaţi o parte a oraşului Buhuşi, urcaţi un deal împădurit, apoi la stânga pe lângă pădure… şi aţi ajuns. Pe calea ferată se poate ajunge în Buhuşi, fie cu trenurile locale, care leagă Bacău de Piatra Neamţ, fie cu cele interregionale, care pleacă din Bucureşti spre Piatra Neamţ şi Bicaz. Există de asemenea multe autobuze şi microbuze care leagă Bacău de Buhuşi.
sursa foto: elenamitrea.blogspot.com
Maria Elena a zis
Ce minunatii avem in tara noastra ! 🙂
Mii de multumiri pentru aceste detalii.
Stiam aceasta doar dupa denumire si ca se afla in Moldova.
Dar acum stiu mult mai multe si cand vom reusi sa ajungem in Moldova, vom ajunge si acolo.
Claudia a zis
Cu placere!
Da, sunt multe minunatii nestiute chiar. O sa incerc sa mai scriu si despre alte manastiri mai putin cunoscute din zona in care locuiesc.