Ce se mai poartă? Este o întrebare pe care femeile şi-o pun mereu, cu referire la vestimentaţie. Ce o mai fi la modă anul acesta, vara aceasta, iarna aceasta? Ce lungime mai au fustele? Cât de înflorate mai sunt rochiile? Cum mai arată puloverele? Ce piese de vestimentaţie au mai apărut?
Referitor la ultima întrebare, cred că o apariţie interesantă şi controversată de ceva ani încoace o reprezintă colanţii. Sau ceea ce se înţelege la noi în România prin colanţi. Pentru că nu sunt sigură că termenul este folosit corect, deşi deja s-a împământenit.
Cu rădăcini în limba latină, colla în italiană înseamnă lipici, adeziv. În limba franceză, ca şi în italiană de altfel, termenul collant (scris identic în ambele limbi) înseamnă îmbrăcăminte strânsă pe trup (lipită de trup). Căutările în enciclopedii scrise în cele două limbi deja amintite ne sugerează faptul că mai degrabă collants (sau în engleză pantyhose) ar fi ceea ce se numesc în româneşte ciorapii-pantalon.
Dar cum moda este schimbătoare şi evoluează continuu, acum au apărut acei ciorapi-pantalon care sunt ceva mai groşi decât ciorapii, dar ceva mai subţiri decât pantalonii şi în locul cărora se poartă, spre marea bucurie a bărbaţilor. Şi aceştia se numesc, în magazinele şi la tarabele de prin pieţele noastre, colanţi.
Respectivii ciorapi care-s mai mult decât ciorapi şi pantaloni care-s mai puţin decât pantaloni, se pare că au apărut din necesitatea de a oferi iubitoarelor de sport la sală sau în aer liber, o alternativă la pantalonii de trening. O alternativă mult mai sexy şi care să atragă şi privirile. Că la urma urmei de ce facem sport, nu ca să arătăm mai bine şi sa atragem privirile? Şi dacă tot muncind şi transpirând la orele de sport ne reliefăm corpul, de ce să nu se vadă această frumoasă reliefare?
Fără nici o exagerare, sau urmă de invidie, fetele care poartă colanţi sunt frumoase şi sexy. Şi atrag privirile bărbaţilor, fără îndoială. Sau nu-s toate frumoase şi sexy? Dar toate atrag privirile. De aici s-au născut şi controversele legate de aspectul estetic. Oare chiar poate oricine să poarte colanţi? Desigur, pentru că legea nu interzice, deşi unele fete în colanţi sunt mai sexy decât prevede legea… Cum ştim când e ceva frumos cu adevărat sau pur şi simplu ridicol?
O altă controversă este legată de confortul şi sănătatea pielii celei care poartă „lipiciul de pe trup”. În cazul colanţilor de bună calitate concepuţi special pentru sport, se utilizează fie bumbac, fie materiale sintetice speciale, care permit pielii să respire. Dar marea majoritate a celor ieftini sunt făcuţi din materiale sintetice care numai permeabile pentru apă şi aer nu sunt şi atunci purtarea lor în zilele toride chiar că o supune pe urmaşa Evei unui adevărat chin. Dar oricum bărbaţii se bucură, fie că au ce vedea şi admira, fie că au ce vedea doar pentru a se amuza.
Vouă vă plac colanţii? Purtaţi această piesă vestimentară?
Lasă un răspuns