Un articol citit într-un ziar mai zilele trecute mi-a reamintit de febra jocului de Bingo, care cuprinsese România cu ceva ani în urmă. Sălile de joc apăruseră în toate oraşele ţării. Toate marile posturi de televiziune difuzau emisiuni cu jocul de Bingo în zilele de duminică, la ore diferite. Pensionarii se grăbeau să plătească cotizaţia săptămânală la trei organizatori diferiţi difuzaţi de trei posturi naţionale cu mare audienţă. Dacă ratau cumpărarea vreunui bilet era o mare problemă, că poate chiar atunci trecea norocul pe lângă ei şi marele câştig ar fi fost pierdut pentru totdeauna.
A urmat firesc şi decăderea acestui joc de noroc, din motive subiective şi obiective. Sălile de prin oraşe s-au golit şi apoi au fost transformate în altceva. Unele jocuri televizate au mai renăscut, dar nu au ajuns la amploarea de odinioară. Se zbat pur şi simplu între penibil şi ridicol în ceea ce priveşte calitatea divertismentului. Alte jocuri de noroc au apărut între timp. Pariurile sportive s-au dezvoltat enorm, mulţi amatori încercându-şi norocul prin pariuri legate de cine ştie ce competiţie de prin Papua – Noua Guinee, sau de meciuri de fotbal din divizia „Ţ”. Aceste pariuri sportive au intrat şi în mediul on-line, fiind fenomene nu doar locale, ci globale. Peste toate jocul de loto pare să nu aibă moarte. Există în toate ţările în diferite forme şi aduce câştiguri mari bugetelor de stat dar şi altora care trag sforile pe acolo.
Am descoperit recent termenul de licitatii online, care mi-a stârnit curiozitatea. Desigur că pe internet se poate vinde şi cumpăra absolut orice. Se poate investi inclusiv la orice bursă de valori din lume, dacă dispui de banii necesari ca să intri în astfel de combinaţii. La bursă însă nu se poate vorbi de un joc de noroc, deşi şansa îşi are partea ei de contribuţie în orice tranzacţie. Dar am găsit site-uri unde aceste licitaţii par să fie un joc de noroc. Doar pare, pentru că în realitate sunt afaceri serioase şi, spre deosebire de jocurile de noroc, în astfel de licitaţii nu pierzi. Dar poţi câştiga. Cum anume?
Să zicem că îţi doreşti foarte mult un aparat foto performant, de tipul DSLR de exemplu şi de marcă renumită, cum ar fi Nikon. Un model de nivel mediu costă cam 2000 de lei în orice magazin. La o astfel de licitaţie îl poţi cumpăra cu 50 de lei sau chiar cu mai puţin. Văzut şi verificat. Pare o utopie? O înşelătorie? Nu, produsele sunt absolut noi, au garanţie, sunt originale. Exact ca cele din orice magazin serios. Cei care le vând, respectiv site-ul pe care licitezi, ţi le fac cumva cadou? Nici vorbă, că doar nu vor să piardă. Şi atunci cine plăteşte diferenţa de preţ? Cei care participă la licitaţie şi nu câştigă licitaţia. Păi tocmai am afirmat că nimeni nu pierde. Aşa e, că ceea ce s-a „plătit” în timpul licitaţiei se poate folosi ca discount pentru a cumpăra alte produse dorite.
Este un mod interesant de a face cumpărături şi a te juca în acelaşi timp. Doar că nu este joc de noroc la care rareori câştigi. Aici câştigi oricum.
Lasă un răspuns