Ca o necesitate a dezvoltării societăţii, tehnica a pătruns peste tot acolo unde locuiesc oameni. Majoritatea dispozitivelor şi aparatelor utilizate într-o comunitate sunt acţionate de energia electrică. Dacă am face un exerciţiu de imaginaţie şi am presupune că ar trebui să trăim undeva izolaţi fără curent electric o lună de zile, ar trebui să admitem că vom renunţa cu siguranţă la toate obiceiurile noastre zilnice.
Vorbitul la telefon? Ar fi posibil în primele zile, după care bateriile s-ar descărca şi nu am mai avea unde să le reîncărcăm. Asta în cazul în cere am presupus că doar noi nu am avea curent şi restul lumii da. Pentru că dacă nu ar fi curent pe o rază mai mare în jurul nostru, nu ar funcţiona nici releele de transmisie a semnalelor telefonice şi atunci n-am mai putea vorbi deloc, nici măcar în primele zile, deşi am avea bateria noastră complet încărcată. Să încercăm să ne imaginăm ce nu am mai putea face? Păi ar fi cazul să spunem adio la internet, televiziune, frigidere, lumină artificială… şi lista ar putea continua pe pagini întregi.
Şi totuşi oamenii au căutat să ajungă şi să locuiască şi în zone izolate, fie ca soluţie permanentă, fie temporară, pe durata unui concediu de exemplu. Pentru ca să îşi poată desfăşura activitatea, s-au conceput generatoarele de curent. La urma urmei tot curentul electric provine de le generatoare de curent. Dacă este vorba de o hidrocentrală, apa în cădere acţionează o turbină legată cu un generator de curent. Dacă este vorba de o termocentrală, atunci căldura degajată la arderea combustibililor (cărbune, petrol, gaze naturale) transformă apa în aburi de mare presiune, care la rândul lor acţionează o turbină legată cu un generator de curent. În cazul centralelor eoliene, vântul acţionează palele unui generator de curent.
În studiul nostru de caz, discutăm despre acele generatoare de curent mai mici, portabile sau fixe, care pot fi montate şi exploatate pentru a produce energia electrică în zone izolate sau fără acces la reţeaua publică de alimentare. Din punct de vedere al principiului de funcţionare, acestea s-ar asemăna pe undeva cu principiul utilizat la termocentrale, cu deosebirea că nu mai intervine aburul de înaltă presiune. În cazul acestor generatore mici, energia rezultată prin arderea unui combustibil (de obicei benzină sau motorină) este transformată direct în energie mecanică (ca la motorul unui automobil), energie care acţionează apoi generatorul de curent electric propriu-zis.
În limbajul comercial prin generator de curent se înţelege tot acest ansamblu compact, constituit din motorul termic, generatorul de curent propriu-zis (care funcţionează pe principiul fenomenului de inducţie electromagnetică), sistemele electronice de comandă şi control, rezervorul de combustibil şi şasiul pe care se montează totul. Am văzut în funcţiune multe generatoare de curent, de puteri mici, bazate pe motoare termice cu benzină. Generator curent Kipor KDE 6700 TA mi-a atras atenţia prin datele tehnice.
Este un generator mai mare, mai greu, având 170 de kilograme (unele mici au 20 – 25 de kilograme), fiind prin urmare fix, de fapt semi-portabil, adică se motează undeva şi se exploatează cât se doreşte, apoi se poate monta în altă locaţie. Mi-a mai atras atenţia faptul că are un motor diesel, adică funcţionează cu motorină, care este mai ieftină decât benzina. Puterea este de 4,5 kW, ceea ce înseamnă că poate să asigure energie pentru o cabană, o casă de vacanţă mai mare sau un mic şantier de lucrări. Are şi pornire uşoară, cu bateria proprie, deci nu trebuie “tras la coardă” ca la generatoarele mici cu benzină sau la fierăstraiele motomecanice (drujbe).
Dar mai bine pentru cei care doresc să afle mai multe, să cumpere sau doar să se informeze, contactaţi firma SC TEOMAR SRL (www.generatoaredecurent.info) unde puteţi găsi şi alte variante. De exemplu generatoare de până la 3000 kW, ceea ce înseamnă o adevărată microcentrală electrică pentru o localitate!
Lasă un răspuns