Sunt ceva ani de când aparatura personală pentru înregistrarea imaginilor a devenit accesibilă tuturor. Camerele foto şi video se găsesc la majoritatea magazinelor care vând aparatură electronică sau la magazinele specializate strict pe aşa ceva şi există în multe forme şi dimensiuni. Referitor la camerele video, dacă în urmă cu câtva timp acestea înregistrau imaginea pe o casetă video specială (mai redusă ca dimensiuni) sau normală (de tip VHS – video home system), acum înregistrarea se face pe memorii de tip flash (ca la stick-urile de memorie) sau pe un hard-disk intern.
Posibilităţile electronicii au fost exploatate la maximum şi camerele au diverse funcţii legate de programare. Optica a evoluat şi ea, dar într-un ritm mult mai lent decât electronica, astfel încât aici lucrurile sunt clare: vrei mai multă claritate, îţi trebuie lentile mai mari…
Ceea ce a evoluat a fost şi segmentarea pieţii, adică împărţirea acesteia în categorii bine definite de utilizatori. Utilizatorii obişnuiţi, care cumpără o cameră video pentru a imortaliza diferite evenimente din familie, cum ar fi botezul unui copil sau clipe frumoase dintr-un concediu petrecut la mare sau la munte, sunt probabil cei mai numeroşi. Pentru această categorie de doritori de imagini în mişcare contează mult uşurinţa în exploatare şi preţul unei camere video. Dar a mai apărut tot în rândul amatorilor şi categoria celor care îşi doresc camere video mai deosebite, numite camere de acţiune (action camera). Un exemplu ar fi gopro hero 3, care mie personal mi-a servit ca ghid de documentare. Am aflat ulterior că modelul acesta a fost înlocuit cu altul care are adăugat în denumire doar un „+”, că doar e o variantă îmbunătăţită…
Dar ce au sau ce fac aceste camere speciale? Prin ce se deosebesc ele de cele normale, ca să le spunem aşa? Denumirea lor ne duce cu gândul că sunt special concepute pentru a înregistra acţiunea, mişcarea. Prin urmare camerele de acţiune sunt în primul rând uşoare şi compacte. Au o optică destul de bună, dar nu acesta este punctul lor forte. Pentru asta v-ar trebui o cameră de mari dimensiuni. În al doilea rând, o cameră de acţiune trebuie să fie foarte rezistentă, deoarece trebuie să funcţioneze şi în condiţii de şocuri mecanice şi vibraţii. Să ne imaginăm că un motociclist vrea să se filmeze în timpul unei curse, sau să îşi filmeze un coleg. Acest exemplu ne duce cu gândul a treia caracteristică a acestor camere şi anume sistemele versatile de prindere.
Dacă o cameră video obişnuită se ţine în mână sau cel mult se fixează pe un trepied, camerele de acţiune pot fi prinse la centură, pe o cască, pe un braţ sau oriunde vă mai puteţi imagina (de ghidonul bicicletei sau motocicletei) ca să facă filmări cât mai spectaculoase. În fine, încă o caracteristică a acestor camere este rezistenţa la apă. Ca să faceţi filmări pe ploaie sau ninsoare, apa nu trebuie să le afecteze. O categorie aparte o reprezintă filmările subacvatice şi de aceea multe modele sunt dotate cu carcase care să permită utilizarea lor de către scafandrii amatori şi de ce nu, profesionişti.
Am trecut doar în revistă câteva date despre camerele de acţiune, care sunt destinate celor care iubesc mişcarea, natura şi ineditul. Multe alte date se referă la electronica ce însoţeşte o astfel de cameră, la posibilităţile de a stoca informaţia şi de a o transmite pe diverse căi, la acţionarea lor de la distanţă etc., dar toate acestea şi multe altele se pot afla de pe internet …
Lasă un răspuns