Şlefuitorul de diamante – Învăţătura budistă despre succesul în afaceri şi în viaţă, al cărui autor este Michael Roach este titlul complet al cărţii apărută la Editura Vidia, Bucureşti, 2014, titlu ales astfel încât să nu coincidă exact cu Şlefuitorul de diamante, o carte despre care aflăm că ar fi cea mai veche carte tipărită din lume (868 d.Hr.), cu aproape 600 de ani mai veche decât Biblia tipărită a lui Gutenberg.
Michael Roach este un absolvent strălucit al uneia dintre cele mai bune universităţi din lume, Universitatea Princeton din S.U.A., fiind medaliat chiar la Casa Albă, pentru rezultatele obţinute de cei mai buni tineri studenţi americani. A urmat şi calea studierii înţelepciunii tibetane, ajungând să fie călugăr budist. Dar toate învăţăturile primite de el nu au rămas închise între zidurile unei mânăstiri din Podişul Tibet, ci au fost prezentate lumii întregi prin cărţile sale, printr-un institut de studii înfiinţat la New York şi pe calea comunicării directe.
Când am început să citesc această carte mi s-a părut o carte grea. Şi chiar este o carte grea, afirm şi după ce am citit-o. Nu cred că am înţeles totul pe îndelete şi de aceea am s-o recitesc după o vreme. Cei ce au citit deja cartea recomandă ca aceasta să fie citită cu caietul şi creionul alături, pentru a lua notiţe. Şi totuşi învăţăturile cuprinse în ea sunt de o simplitate dezarmantă. Un preot mi-a spus cândva şi repetă de câte ori are ocazia, că viaţa este simplă, noi oamenii o complicăm inutil. Dacă am respecta preceptele învăţăturii budiste sau ale celei creştine, multe dintre problemele care există acum în lume s-ar rezolva imediat sau nu ar mai apărea niciodată.
Pare o idee îndrăzneaţă să afirmi că poţi aplica acele învăţături şi în afaceri. Asta pentru că mentalitatea noastră formată în puţinii ani de democraţie pe care i-am trăit ne spune că oamenii de afaceri sunt apriori răi, lipsiţi de scrupule şi şnapani, care vor doar să înşele. E just că la noi în România aceste lucruri nu sunt chiar departe de adevăr, dar oamenii de afaceri adevăraţi, la noi şi în oricare parte a lumii sunt de fapt printre cei mai valoroşi dintr-o ţară, oameni cu o mare putere de muncă, bine pregătiţi în anumite domenii, cu o mare capacitate de analiză şi sinteză a datelor şi cu o corectă viziune asupra a ceea ce se petrece în lume la un moment dat. Cei răi şi de nimic ajung doar să se îmbogăţească rapid pe căi necinstite, construiesc imperii de carton care nu rezistă la proba necruţătoare a timpului şi nu se bucură cu adevărat de viaţa lor, nefiind apreciaţi sau respectaţi de societate.
Dar cum s-au aplicat practic teoriile unei străvechi învăţături în lumea dură a afacerilor? Exemplul firmei în care a lucrat autorul este grăitor în acest sens. Înfiinţată în 1981 cu 50000 de dolari luaţi cu împrumut, Andin International a ajuns la vânzări de o sută de milioane de dolari pe an, ne spune Michael Roach în carte, care a fost scrisă cu ceva vreme în urmă. Eu am căutat pe internet şi am aflat că în 2011 cifra de afaceri depăşise două sute cincizeci de milioane de dolari anual şi că firma face parte acum dintr-un uriaş concern (Richline Group din gigantul Berkshire Hathaway a lui Warren Buffet) care este unul dintre liderii mondiali în domeniul bijuteriilor din diamante şi pietre preţioase.
Şi care sunt deci secretele de a face afaceri de succes, respectând şi legile morale? În primul rând trebuie înţeles că bogăţia este la îndemâna tuturor şi că nu există limite. Exemplul diamantelor este grăitor. O piatră scoasă din pământ cu mari eforturi nu valorează practic mai nimic, decât dacă este tăiată cu pricepere şi şlefuită, adică dacă se înglobează în ea multă pricepere şi multă muncă. Nu la fel stă treaba şi cu minereul de fier care este apoi transformat în automobile frumoase şi utile? Ei bine, în toate aceste etape ale procesului trebuie ca toţi oamenii de afaceri implicaţi să dea dovadă de onestitate şi corectitudine. Michael Roach ne spune că profitul trebuie împărţit cu grijă între toţi cei din lanţ, pentru ca toţi să poată să trăiască decent. Dacă numai unii câştigă vor apărea mai devreme sau mai târziu dezechilibre care ruinează totul.
Capitolul 7 al cărţii, intitulat Corelaţii sau probleme obişnuite în afaceri şi adevăratele soluţii pentru ele, mi-a pus la încercare capacitatea mea de înţelegere bazată pe gândirea de tip occidental. Orientalii au ajuns la înţelepciunea înţelegerii că toate lucrurile sunt legate între ele şi chiar dacă unele evenimente par a fi întâmplătoare, sunt de fapt în strânsă interdependenţă cu alte fapte şi evenimente de care nu ne dăm seama. Iată un exemplu preluat din carte:
Problema nr. 3: Poziţia pe care o ocupi în firmă e instabilă, se pare că îţi pierzi autoritatea.
Soluţia: Ai grijă ca niciodată să nu îi tratezi cu aroganţă pe cei din jur, coboară la nivelul lor, stai printre oameni, ascultă-i pe cei care lucrează cu tine.
Despre un alt exemplu o să vă povestesc, nu o să citez. Se recomandă pentru instaurarea unui mediu sănătos de lucru într-o firmă să se identifice, să se elimine complet şi să nu se tolereze sub nici o formă cazurile de hărţuire sexuală. Dacă femeile dintr-o companie sunt discriminate, nu sunt respectate şi apreciate, efectele negative nu vor întârzia să apară. De fapt se recomandă ca absolut toţi angajaţii să fie trataţi cu respect, începând de la cei care îndeplinesc cele mai simple sarcini şi terminând cu directorii. Compania va fi unită, ca o mare şi puternică familie.
Partea a doua a cărţii este dedicată discuţiilor despre cum trebuie folosiţi banii câştigaţi, ca să ne bucurăm de ei, dar şi de sănătate. Din păcate în lumea noastră, cei care fac mulţi bani îşi pierd şi sănătatea şi banii şi viaţa de timpuriu, pentru că nu ştiu să-i folosească. Cred că aţi observat şi voi acest lucru fără a vă mai da eu exemple concrete.
În partea a treia, şi ultima a cărţii, ni se prezintă poveştile de succes ale unor oameni din diverse medii, ţări şi categorii sociale, din care putem trage învăţăminte utile. Dar vă las să descoperiţi şi singuri toate acestea, într-o carte grea aşa cum am mai spus, dar a cărei lectură va fi o încântare pentru cei ce o vor citi. Cartea „Şlefuitorul de diamante – Învăţătura budistă despre succesul în afaceri şi în viaţă”a fost publicată la editura Vidia.
Iar pentru ce ce vor sa îl şi cunoască personal pe călugărul milionar, Michael Roach, autor al cărţii „Şlefuitorul de diamante – Învăţătura budistă despre succesul în afaceri şi în viaţă”, am o veste bună. Michael Roach va susţine pe 8 si 9 septembrie 2014 doua conferinţe la Bucureşti! Participând la ele veţi putea învăţa cum să aplicaţi învăţăturile antice tibetane pentru a avea succes în afaceri şi viaţă.
Conferinţa de pe 8 septembrie va acoperi teme precum:
-
înţelegerea modului în care ne cream propria noastra realitate;
-
care sunt “seminţele” mentale pentru succes şi ecranul lor de proiecţie;
-
scopuri: a face bani, a te bucura de bani şi a şti că a meritat efortul
-
deprinderea intrării în contact cu potenţialul nostru şi utilizarea activă a acestuia în toate aspectele vieţii pentru a ne construi realitatea la care până acum abia am îndrăznit să visăm.
Iar cea de pe 9 septembrie are ca temă relaţiile perfecte şi în care Michael Roach ne va învăţa:
-
cum să păstrăm o relaţie sănătoasă cu partenerii de afaceri şi să nu-i mai schimbăm an de an;
-
cum să avem relaţii cât mai aproape de perfecţiune cu toţi oamenii din jurul nostru, de la colegi şi prieteni până la partenerul de viaţă, copii şi părinţi;
-
cum să “plantăm” partenerul perfect cu care să ne petrecem tot restul vieţii;
-
cum să reaprindem pasiunea unei relaţii de lunga durată.
Lectura plăcută şi succes în tot ce vreţi să faceţi! 🙂
Foarte interesanta cartea, iar recenzia ta e foarte convingatoare. Felicitari!
Multumesc Iuliana. Ma bucur ca ti-a placut! 🙂