Laureatul Premiului Nobel pentru literatură (în 1962) John Steinbeck a realizat prin La răsărit de Eden (1952) unul dintre marile monumente ale literaturii.
Este greu de descris în doar câteva cuvinte tot ceea ce reprezintă acest vast roman, despre s-au scris volume întregi de critică literară, sute de articole în revistele de specialitate şi care reprezintă materie de studiu în multe facultăţi de profil din întreaga lume.
Romanul este o cuprinzătoare „saga” a două familii americane, Trask şi Hamilton, care se întinde pe câteva decenii, din perioada de după războiul civil şi până în timpul primului război mondial.
Chiar dacă majoritatea evenimentelor se petrec în Valea Salinas din California, prin temele pe care le abordează, La răsărit de Eden este o lucrare fără limite în timp şi spaţiu, actualitatea personajelor şi evenimentelor fiind valabilă în orice perioadă istorică şi în orice loc de pe această planetă.
Astfel apare tema biblică a fraţilor Cain şi Abel, care se luptă pentru captarea bunăvoinţei lui Dumnezeu (în Biblie), sau pentru a obţine dragostea şi aprecierea taţilor din familiile lor (în roman). Alte teme care se dezvoltă în roman sunt depravarea, dragostea, bunăvoinţa, toleranţa, întrajutorarea, unitatea familiilor dar şi luptele interne din interiorul acestora.
Întreaga povestire este de asemenea şi o frescă a societăţii americane în general şi a celei din California în particular, ştiut fiind faptul că acest stat american a fost înfiinţat mai târziu în comparaţie cu celelalte state componente ale S.U.A., dar care este la ora actuală unul dintre cele mai puternice din lume, din punct de vedere industrial şi tehnologic.
Fiecare familie de americani în parte a dus o luptă continuă pe parcursul mai multor generaţii pentru a obţine pământ, proprietăţi, bunuri care să le facă viaţa mai uşoară, sau pentru a urca pe scara socială. Prin urmare în roman vom găsi şi teme legate de afaceri, progres tehnic, inovaţii, muncă şi iar muncă. Mai există şi intrigi de tip roman poliţist, roman de dragoste şi roman psihologic.
La răsărit de Eden nu este o carte uşor de citit. Nici nu ne putem aştepta la asta de la un roman mare, care va rămâne în istoria literaturii. În 1955 a fost făcută prima ecranizare sub regia marelui Elia Kazan (cu James Dean şi Julie Harris printre mulţi alţii), care a urmărit cu precădere a doua parte a cărţii.
În 1981 a urmat o mini-serie de televiziune, mai apropiată din punct de vedere al scenariului ,spun criticii, de linia romanului. Acum în 2014 este în lucru la Universal Pictures încă o mare şi amplă ecranizare, sub conducerea lui Tom Hooper, iar sursele ne spun că aceasta va fi „ruptă” în două (deci vor fi de fapt două filme). Nu putem decât să le aşteptăm cu interes.
Vă recomand cu căldură La răsărit de Eden de John Steinbeck, ca de altfel şi Fructele mâniei, a cărei recenzie am făcut-o acum ceva timp în urmă. Cartea a fost publicată la noi de către editura Polirom, în 2005, are 688 de pagini şi o puteţi cumpăra de la marile librării online la preţuri de cele mai multe ori în ofertă – VEZI AICI PRETUL.
Lectură plăcută să aveţi!
Mi-ai trezit amintiri placute cu recenzia aceasta. Frumoasa carte!
„Fructele maniei” nu am apucat sa citesc, dar o pastrez ca idee pentru serile lungi de iarna!
🙂 Multumesc, Raluca.
Ma bucur ca ti-a placut recenzia 🙂