Încă o carte despre dezvoltare personală? Cine le mai ştie oare numărul? Aşa mi-am zis când am citit titlul „Trezeşte inteligenţa corpului tău” a cărţii apărută în 2014 la Editura Vidia, Bucureşti. Dar cum obişnuiesc să fac o selecţie riguroasă a ceea ce citesc, din motive de eficientizare a timpului, pentru că oricum nu vom putea citi totul într-o viaţă de om, am căutat să aflu mai întâi ceva despre autor şi carte. Am ajuns repede la concluzia că este o carte de referinţă în domeniu, pentru că şi autorul este un „inventator”.
Născut în 1904 la Slavuta, în Imperiul Rus (astăzi în Ucraina) şi decedat în 1984 la Tel Aviv (în Israel), evreul Moshe Feldenkrais a avut o viaţă mai ceva ca în filme. Copil fiind a emigrat împreună cu familia în Palestina, unde a terminat liceul, astfel încât în 1925 îl găsim lucrând ca şi cartograf pentru serviciul britanic (Palestina era în acele vremuri sub dominaţia Coroanei Britanice). În acele vremuri a studiat jiu jitsu, tehnică japoneză de auto-apărare.
Un accident suferit la fotbal în 1929 l-a determinat să studieze şi mai mult această tehnică şi să-i aducă mai târziu îmbunătăţiri. În 1930 îl găsim studiind ingineria la Paris, unde a avut-o pe Marie Curie ca profesoară şi unde a lucrat în cercetare alături de viitorul laureat al Premiului Nobel, Frederic Jolio-Curie. În 1933 îl întâlneşte tot la Paris pe Jigoro Kanu, nimeni altul decât fondatorul artei marţiale japoneze numită judo, care este acum disciplină olimpică. Acesta l-a încurajat să-şi continue studiile despre mişcare şi rolul acesteia în dezvoltarea unui corp sănătos şi a unei minţi strălucite.
În timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat în Anglia, în cercetări privind dezvoltarea armelor anti-submarin. În 1951 îl găsim în noul înfiinţat stat Israel, unde a condus departamentul de electronică al armatei şi unde a antrenat cu metodele sale soldaţi de elită. Atunci l-a cunoscut şi pe David Ben-Gurion, primul ministru al statului, unul dintre părinţii fondatori ai Israelului, care i-a susţinut studiile.
Dar ce aduce nou în domeniu Moshe Feldenkrais? În câteva cuvinte putem spune: conştientizare prin mişcare, sau mişcare conştientă. Vedem pe stradă un om care merge şovăitor cu paşi nesiguri, cu umerii şi capul plecat. Ne dăm seama dintr-o privire că este abătut, măcinat de griji, cu moralul scăzut, afectat atât fizic, dar şi psihic. Vedem o persoană cu o anumită dezabilitate şi ştim că aceasta îi schimbă pe lângă libertatea de mişcare şi modul în care vede lumea. Dar oare nu s-ar putea acţiona şi în sens invers? Adică adoptând o statură dreaptă, efectuând mişcări naturale, elegante, de care să fim conştienţi, nu s-ar putea să ne schimbăm în mod pozitiv psihicul şi sănătatea?
Răspunsul pe care-l aflăm este că da, se poate şi beneficiile vor fi imediat observate. Atunci când un copil începe să înveţe judo, trebuie să îşi însuşească în prima etapă ştiinţa căderii. Mai pe înţeles, cum să cadă fără să se lovească, rămânând perfect conştient pentru a continua lupta. La fel un soldat de elită trebuie să înveţe cum să rămână lucid în momentele în care alţii îşi pierd controlul, de exemplu atunci când suflul unei explozii îi aruncă într-un zid. El trebuie să fie capabil să se redreseze rapid şi să riposteze în condiţii dintre cele mai variate şi mai dificile.
În cariera lui Moshe a lucrat atât cu soldaţi de elită, cât şi cu persoane cu dezabilităţi mai uşoare sau mai grave. Inclusiv accidentarea sa l-a condus la descoperiri interesante. Corpul se poate reface în mod miraculos, dar pentru aceasta este necesară multă voinţă şi exerciţii. Unele exerciţii foarte simple şi uşor de făcut şi acasă sunt prezentate şi în carte. Dar cel mai important este înţelegerea modului în care se produce mişcarea, cum reacţionează corpul în diferite situaţii, cum „comunică” între ele părţile componente ale corpului, muşchii, nervii, organele interne, creierul. Tehnicile sale de antrenament au fost prezentate în multe ţări şi au câştigat mulţi adepţi.
Citim aproape zilnic despre metode de slăbit, despre diete şi despre medicamente care promit să rezolve problemele persoanelor care au luat în greutate mai mult decât şi-ar fi dorit. Se discută mult despre alimente, despre diete şi iar diete. Foarte puţin se discută despre mişcare şi despre rolul principal al acesteia în menţinerea unei sănătăţi optime. Citind carte lui Moshe vom înţelege că nu doar ceea ce mâncăm contează, nu doar gândurile noastre sunt importante pentru a fi sănătoşi ci şi cum şi dacă ne mişcăm…
asta e o carte pe care tare mult mi-as dori s-o citesc ! mi-ai trezit interesul..din nou Claudia 🙂
🙂 Ma bucur, Giorgiana 🙂
A trecut vara si am trecut si eu la lecturi mai serioase 😉