Cele mai frumoase lecţii din timpul şcolii nu sunt nicidecum cele clasice, la care profesorul vine, vorbeşte, întreabă, iar copiii ascultă, scriu de zor în caiete şi încearcă să răspundă doar atunci când sunt întrebaţi. Ufff, cât o mai fi oare până la pauză???
Nu e nici un secret că indiferent de vârstă, copii sau adulţi fiind, învăţăm mult mai uşor atunci când ceva ne place şi atunci când ne jucăm. Psihologii, pedagogii, profesorii, părinţii, copiii, toţi au descoperit asta de multă vreme. Dar atunci de ce nu aplicăm aceste principii în viaţa de zi cu zi?
Când eram micuţă existau puţine jocuri educative, pe care le puteai cumpăra în general de la librărie sau de la magazinele de jucării. „Nu te supăra frate” era un joc care aduna câţiva copii în jurul său. Era şi de noroc, pentru că trebuia să dai cu zarul (elementul surpriză, mister…), dar era şi educativ într-o măsură ridicolă, pentru că trebuia să numeri câmpurile unde să aşezi pionul tău.
„Să ţesem frumos” era dorit de fetiţe pentru că te introducea în fascinanta meserie de… ţesătoare. Bine, îţi mai stimula creativitatea şi spiritul estetic, într-o oarecare măsură. Când am ajuns în liceu şi în facultate a apărut şi la noi Monopoly, joc importat, care te introducea în lumea… finanţelor internaţionale şi te provoca să faci investiţii.
Acum oferta este cu adevărat variată şi diversificată. Ce este mai frumos pentru un copil decât momentul în care primeşte în dar o jucărie? Şi dacă tot cumpărăm jucării copiilor, de ce să nu le cumpărăm măcar nişte jucării educative? Ei se vor juca şi vor învăţa în acelaşi timp. Mie personal, mi-au atras atenţia jucăriile din categoria jocuri constructie, pe care le-am vazut pe site-ul educlass.ro. De ce? Simplu, pentru că băieţelul meu este în etapa în care şi-a construit propria casă, sub forma unui colţ din cameră, unde nişte piese de Lego uriaşe au delimitat o zonă în care şi-a parcat toate maşinuţele şi unde dorm toate jucăriile (care încap acolo, bineînţeles).
Dar şi cele din categoria arte au farmecul lor aparte şi rolul lor în dezvoltarea spiritului estetic. Iar dacă odrasla familiei are în programul viitor şi un carnaval la grădiniţă, costumele de acolo vă scutesc de chinul drumurilor şi timpului pierdut pe la croitorese. Şi cum mă gândesc şi la viitor am mai remarcat şi cele din categoria jocuri ştiinţifice, cu care matematica şi ştiinţele naturale nu vor mai fi nişte bau-bau ai anilor de şcoală. Şi, cine ştie, poate vor stimula pe micul învăţăcel să vrea să se facă inginer când va fi mare, că tot e mare nevoie de ingineri acum şi va fi şi în viitor, într-o societate super-tehnologizată…
Aşa că cel puţin din punctul meu de vedere lista pentru sacul lui Moş Crăciun este ca şi făcută. Mă refer bineînţeles la ce cadouri aş vrea să primească cel mic. Şi cred că o să-i recomand Moşului magazinul virtual despre care vă vorbeam mai sus pentru că am văzut că: la orice comandă există un procent de 2% reducere, comenzile sunt expediate în maxim 24 de ore lucrătoare de la plasarea comenzii şi produsele cumpărate, care sunt în starea iniţială, bineînţeles se pot returna în 10 zile şi banii se primesc înapoi!
Voi ce părere aveţi despre jocurile educative? Sunt ele un bun cadou pentru copilul vostru? Sau preferaţi alt gen de jocuri/jucării?
Lasă un răspuns