De obicei înainte de a începe să citesc o carte caut să aflu câte ceva despre autorul ei. Cine este, ce a mai scris, ce părere mai au alţii despre carte sau despre autor. Merită să o citesc sau nu are rost să mai pierd timpul… De data asta a fost invers. M-am apucat de cartea „Cum să faci ce-ţi place şi să iubeşti ce faci„, scrisă de Robert Anthony, şi nu am mai lăsat-o din mână. M-a ajutat şi faptul că nu are multe pagini. Este scrisă foarte „scurt şi la obiect”. O nouă carte motivaţională şi de dezvoltare personală, mi-am zis. Există acum cu sutele, pentru că acum se cer. Oamenii care citesc vor să devină mai buni, mai performanţi.
Oamenii care citesc îşi pun întrebarea: Ce ai de gând să faci cu restul vieţii tale? Asta ne întreabă şi autorul în primul capitol, pentru ca în cel de-al doilea să ne provoace să ne descoperim munca vieţii noastre, adică acea muncă ce ne-ar face fericiţi şi împliniţi, acea muncă pe care am face-o cu plăcere şi bucurie ca pe o joacă (Cum să îţi găseşti adevărata unicitate vocaţională). Ei, dar despre ce vorbim aici? Nu suntem oare mulţumiţi cu munca pe care o facem acum? Păi nu prea, de vreme ce studiile arată că cei mai mulţi dintre oameni văd munca lor ca pe o corvoadă fără sfârşit, din care nu pot să scape.
Schimbarea – de ce este atât de dificilă? este întrebarea titlu a capitolului al treilea. Desigur aflăm şi răspunsul, care stă în natura firii umane (conservatorism) şi negativitate. Este indicat să eviţi pe cât posibil oamenii negativişti. Pentru că este Dreptul tău de a fi fericit (cap.4) iar pentru asta trebuie să înveţi Cum să îţi porneşti maşina de visuri (cap.5).
E bine dacă ai visuri, oricât de nebuneşti ar fi ele şi e bine dacă nu renunţi la ele şi faci tot posibilul să le realizezi. FACI am spus, pentru că asta de fapt ne învaţă cartea. ACŢIUNEA este calea pentru a le realiza. Ai greşit undeva? Nici o problemă, este absolut corect să şi greşeşti. Face parte din evoluţie. Dar nu renunţa. Vei vedea apoi şi singur ce înseamnă Oameni cu reuşite şi oameni fără reuşite (cap.6). Ne temem oare de Risc şi alte cuvinte de patru litere (cap.7)? Dar care sunt acele cuvinte? Teama (fear – engl.) este unul dintre ele. Eşec-ul un altul. Dar a greşi este normal, este în regulă. De cele mai multe ori greşim şi aşa învăţăm şi progresăm.
Cum să dobândeşti bogăţia şi libertatea financiară (cap.8) este un capitol în care aflăm că oamenii de fapt nu iubesc în mod direct banii, ci ceea ce pot obţine cu ei. Nimeni nu ar vrea să doarmă pe saci de bani, că nici nu ar fi prea comod. De aici vom înţelege că pentru a obţine valoare trebuie să oferi valoare în loc şi prosperitatea va veni numai odată cu ceea ce oferi: muncă de calitate care îţi face plăcere şi care foloseşte celorlalţi oameni.
Dar apar şi momente de genul Ce să faci când nu ştii ce să faci (cap.9). Atunci poţi cere ajutorul sau te poţi ajuta singur, răspunzând unor întrebări ca cele din chestionarul prezent in carte. Fiind disciplinat şi serios vei şti astfel unde te afli, ce trebuie şi ce poţi face şi unde vei putea ajunge.
O lecţie de la Ramon (cap.10) este un exemplu despre reuşita unui om care a urmat principiile generale referitoare la muncă şi la dezvoltarea personală. A plecat de foarte jos, a trecut prin momente foarte grele, nu s-a descurajat şi a continuat să evolueze ca să ajungă proprietarul unei mari firme de construcţii din California. La un anumit moment în decursul vieţii lui, a descoperit că a construi este ceea ce îi place să facă şi a făcut apoi acest lucru cu mare eficienţă şi de o calitate care i-a adus mereu clienţi mulţumiţi.
Şi cum vă spuneam că obişnuiesc să citesc şi despre autor, am aflat din mai multe surse accesibile oricui că Robert Anthony este specialist în psihologie comportamentală (cu doctorat în domeniu), a lucrat ca psihoterapeut şi apoi ca trainer în dezvoltarea personală. Ţine anual cursuri şi conferinţe pe teme legate de specialitatea lui. Numai precizând numele marilor companii cu care lucrează pentru instruirea angajaţilor (de exemplu Procter&Gamble şi FedEx) ne dăm seama de faima şi notorietatea lui.
Fiind şi specialist în hipnoterapie, metodele lui Robert Anthony se bazează pe folosirea uriaşului potenţial al subconştientului fiecărui om, care odată „scos la suprafaţă” este în măsură să ajute creierul să lucreze eficient pentru rezolvarea oricăror probleme. Criticii cărţilor sale sunt de acord că el nu vine cu lucruri senzaţionale, ci dimpotrivă, afirmaţiile sale sunt de bun simţ, cunoscute de toţi specialiştii, dar modul în care le spune este de o claritate şi de o logică desăvârşite.
Cartea „”Cum să faci ce-ţi place şi să iubeşti ce faci„, scrisă de Robert Anthony, a fost publicată la Editura Vidia, Bucureşti, în anul 2014 şi o puteţi cumpăra comandand-o chiar de pe site-ul editurii la preţuri de multe ori reduse.
Lasă un răspuns