Am citit undeva că din 2020 în România, ca de altfel în întreaga Uniune Europeană, se vor putea construi doar case care respectă anumite standarde stricte de eficienţă energetică. Am mai citit şi despre aşa numitele case pasive precum şi despre sisteme eficiente de izolaţii, care reduc foarte mult pierderile de energie termică. Dar pentru ca o locuinţă să fie foarte eficientă, până la se ajunge chiar la independenţă energetică, este necesar ca şi consumul de energie electrică să fie redus cât mai mult cu putinţă.
Într-o locuinţă obişnuită, fie că este vorba de o casă sau de un apartament la bloc, cea mai mare parte a energiei electrice se consumă cu iluminatul. Abia apoi urmează, ca pondere în consum sistemele de răcire (frigidere, congelatoare sau aerul condiţionat) şi maşinile de spălat. Ultimele invenţii şi progresul tehnologic au făcut ca o mare parte a acestei probleme să fie rezolvată.
Becurile led, despre care am mai scris, au consum foarte redus de energie electrică la niveluri ale fluxului luminos comparabil cu cele ale becurilor obişnuite. Cam de cinci ori consumă mai puţin un bec led în comparaţie cu unul cu incandescenţă. Singurul inconvenient rămâne deocamdată preţul, dar dacă într-adevăr timpul de viaţă ar fi de 30000 de ore, faţă de 1000-2000 de ore ale unui bec termic, atunci şi această problemă este rezolvată.
Eu am căutat oferte la astfel de becuri led şi am găsit în schimb o veioză care ar fi potrivită pentru cel mic şi care mie mi-a plăcut tare mult şi de aici ideea acestui articol. Însă, dacă vizitaţi magazinul virtual Magic Led, unde le-am văzut eu veţi găsi o mulţime de alte oferte, atât la becuri led cât şi la corpuri şi sisteme de iluminat. Iar până pe 31 octombrie sunt chiar reduceri de 50% la produse de top de pe stoc. Tentant, nu? 🙂
Şi dacă vi se pare că aceste becuri led sunt doar nişte jucării scumpe, sau un moft, o modă, iată că în acest an fizicienii japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au primit Premiul Nobel pentru „inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice” (am citat din justificarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze). Ei au inventat diodele electroluminescente (adică led-urile) cu lumină albastră prin anii 1990. Led-urile roşii şi verzi erau deja cunoscute, dar fără cele albastre nu se putea ajunge la led-uri care să emită lumină albă. Iată dar că invenţia lor a fost foarte importantă pentru progresul ulterior al surselor de iluminat şi pentru scăderea consumului de energie electrică la nivel mondial.
Dar de ce tocmai acum au primit Premiul Nobel? Pentru că acest premiu se acordă de obicei după mulţi ani de la crearea unei noi teorii ştiinţifice sau a unei invenţii, pentru că timpul este cel care validează teoria sau confirmă că invenţia este de mare utilitate pentru întreaga omenire…
Lasă un răspuns