Astăzi, 21 noiembrie, este o sărbătoare importantă a creştinătăţii. Se spune că Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria, au dus-o pe aceasta în templu, pe când avea doar trei ani. Astfel ei au îndeplinit o promisiune pe care au făcut-o înainte ca Fecioara Maria să se nască. Deoarece Ioachim şi Ana erau bătrâni şi nu aveau copii, au promis în rugăciunile lor că vor închina Domnului copilul pe care-l vor avea.
De aceea când Maria a împlinit trei ani, au dus-o la templu, unde ea a rămas până la vârsta de cincisprezece ani. Era un obicei al evreilor să-şi lase câte un copil în templu, unde acesta era educat. Dar era destul de dureros pentru familie să se despartă temporar de un copil, pentru că în tot acel timp nu puteau să-l vadă.
Naşterea şi copilăria Fecioarei Maria nu sunt descrise în Noul Testament, dar există scrieri din primele secole ale creştinismului despre aceste fapte. Şi tot din primele secole ale creştinismului a început să fie sărbătorită Ovidenia (termen slavon care înseamnă ceea ce se face văzută). Din 1374, la ordinul Papei Grigorie al XI-lea, şi creştinii catolici au început să cinstească această sărbătoare.
Există în popor multe obiceiuri legate de Ovidenie, sărbătoare asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Pentru reuşita copiilor din acea familie, candela trebuie să fie aprinsă în căminul fiecărui credincios. Focul, ca simbol al luminii, se zice că este bine să ardă toată noaptea (în lumânări aprinse sau în sobe). Cine sărbătoreşte această zi se zice că va avea vederea bună şi va fi ferit de vătămarea ochilor. Şi previziuni meteorologice se fac tot de Ovidenie. Dacă ninge ne putem aştepta la o iarnă bogată în zăpadă, iar dacă cerul nopţii rămâne senin, anul care vine va fi secetos.
De asemenea, în satele din Bărăgan există un obicei străvechi care se mai păstreazză şi astăzi: în ajun copiii pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă şi apoi ţin aceste crenguţe la căldură şi lumină, până la Anul Nou. Dacă acestea înfloresc copiii le vor folosi drept sorcovă.
Lasă un răspuns