Psihologia este una dintre cele mai fascinante ştiinţe, cu o dezvoltare explozivă în România ultimilor ani. În limba greacă veche psyche înseamnă suflet, iar logos este ştiinţă, studiu, discuţie despre, deci vom putea spune că psihologia este ştiinţa sufletului.
Cele mai vechi referiri despre studiul sufletului uman, ceea ce înseamnă de fapt începuturile psihologiei, datează din antichitate şi au fost semnalate în Egipt, Grecia, China şi India. Marii filosofi greci ca Thales, Platon şi Aristotel (celebrul său tratat De Anima este studiat şi în zilele noastre) au fost şi autori ai unor studii şi scrieri despre psihologie, iar Hippocrate, cel despre care se zice că ar fi părintele medicinii, a fost primul care a teoretizat şi clasificat deficienţele mentale. Fiziologul german Wilhelm Wundt a înfiinţat primul laborator de psihologie la Universitatea din Leipzig în 1879, moment despre care putem spune că este începutul studierii pe baze ştiinţifice a acestui domeniu.
Iată şi câteva din principalele curente ale psihologiei, bazate pe idei care s-au dezvoltat în anumite perioade legate desigur de contextul istoric şi social al vremurilor în care au apărut:
- Structuralismul a apărut după Wilhelm Wundt, mai ales prin lucrările studentului său Edward Titchener (figură majoră a psihologiei americane). Ideea structuralismului era să disece procesele mentale în componente de bază, prin analogie cu ceea ce se descoperea în chimie.
- Austriacul Sigmund Freud este cel care a pus bazele psihanalizei, care căuta să explice fenomenele minţii prin sexualitate, reprimare şi subconştient.
- Behaviorismul (din limba engleză, behavior = purtare, comportament) a apărut în S.U.A., avându-l ca iniţiator pe John B. Watson şi continuatori pe americanul Edward Lee Thorndike şi rusul Ivan Petrovici Pavlov, se axează pe studiul şi predicţia comportamentului în funcţie de mecanismele învăţării.
- Umanismul sau psihologia umanistă este un curent care a fost ideat de americanii Abraham Maslow şi Carl Rogers.
- Gestaltismul a apărut în Austria şi Germania (gestalt = formă, urmă) ca urmare a ideilor lui Wolfgang Kohler, Max Wertheimer şi Kurt Koffka.
- Existenţialismul, curent puternic în literatura secolului XX îşi are corespondent şi în psihologie, prin germanul Martin Heidegger şi danezul Soren Kierkegaard.
- Cognitivismul sau psihologia cogniţiei, este o psihologie a cunoaşterii, învăţării, memoriei (americanul Noam Chomsky).
Nu am dorit să intru în detalii despre curentele psihologiei pe care le-am enumerat şi nici nu am pretenţia că le-am epuizat, pentru că mai există o mulţime de variante, ramuri şi subramuri ale acestei ştiinţe. A citi carti psihologice este întotdeauna o activitate plăcută şi plină de învăţături folositoare. Există o mare varietate de titluri aparţinând clasicilor din domeniu, dar şi lucrări ale adepţilor psihologiei aplicate. Mie personal îmi plac cărţile motivaţionale şi cele de dezvoltare personală, pentru că te ajută să te cunoşti mai bine şi îţi oferă căi de a-ţi valorifica potenţialul la un nivel superior. Iar de când a venit pe lume băieţelul meu m-au preocupat şi lucrările de psihologia copilului, ca să am un ajutor de nădejde în creşterea şi educaţia lui.Voua ce carti de psihologie va plac?
[…] secţiuni în mai multe capitole ale cărţii iau în discuţie conştientul, inconştientul şi subconştientul, ca părţi ale minţii noastre. De altfel, înţelegerea acestor părţi ale minţii noastre ne va […]