Nu ştiu dacă am mai spus-o vreodată, dar o pot spune acum, anume că soţul meu a lucrat mulţi ani ca profesor de fizică, ca şi noul preşedinte ales. Şi cum cunoştinţele lui de matematică sunt avansate iar cererea de meditaţii la fizică a fost în scădere an de an, a mai câştigat un ban în plus şi din meditaţii la matematică. La această disciplină se introduseseră testele de evaluare naţională la sfârşitul clasei a VIII-a, deci toţi elevii trebuiau să se pregătească. Îmi povestea cum era dificil la sfârşitul perioadelor de pregătire să găsească teste de evaluare.
De aceea trebuia să conceapă el unele, bazându-se pe experienţă şi alegând exerciţiile şi problemele cele mai apropiate ca structură de ceea ce s-ar fi putut da la examenele finale. Era mulţumit când punea la final o notă şi fiind sever, întotdeauna elevul lua la testele oficiale de la şcoală ceva mai multe zecimi decât punctajul pe care-l obţinea la testele de acasă date cu profesorul privat. Asta era de bine, pentru că nu poţi să-i spui unui părinte că are o odraslă genială iar la teste să pice. Îi place, nu-i place, oricărui părinte şi oricărui om în general este bine să-i spui adevărul.
Era dificil să concepi teste de evaluare şi de aceea profesorii mai conlucrau între ei şi astfel făceau mai multe teste şi mai variate. În acest fel, elevii testaţi aveau ocazia să se întâlnească pe parcursul pregătirii şi al evaluărilor cu cât mai multe situaţii posibil a fi întâlnite şi la testele naţionale. Pentru că nu poţi rezolva toate problemele din lume, dar învăţând mult şi întâlnind probleme diverse, vei fi pregătit să faci faţă cu succes unor probleme asemănătoare pe care le vei avea la teste şi asta e valabil nu numai la matematică ci şi la orice altceva. De când s-a dezvoltat internetul, care practic este cea mai mare bibliotecă a umanităţii, au apărut şi multe oferte de teste online pentru copiii care au şi ştiu să utilizeze un calculator, care vor să se pregătească din timp şi care vor să aibă succes.
Astfel ei vor găsi pe un site cum este de exemplu Eistet.ro, care este practic o platformă de teste online. Platforma oferă acest gen de teste pentru şcolarii din clasele primare, la materii precum matematică, limba română, limba engleză etc.
Desigur că există multe culegeri de probleme, multe cărţi cu teste de pregătire, şi e bine să fie şi acestea utilizate. Dar cum copiilor le place să utilizeze calculatorul, ar fi foarte indicat să înveţe să-l utilizeze pentru a învăţa, pentru a se pregăti… şi nu doar pentru divertismente cum ar fi jocurile, filmele şi muzica. Iar în vacanţa de după un examen reuşit, vor putea să aibă parte şi de un divertisment binemeritat.
Voi ce ce părere aveţi despre preagătirea suplimentară a copiilor? Aţi fi de acord ca aceasta să se desfăşoare acasă, în mediul online?
[…] vor creşte şi vor oferi servicii de care, la urma urmei, toata familia are nevoie. Deocamdată eistet “se ocupă” doar de clasele primare şi doar de disciplinele matematică şi limba […]