Viktor Schauberger (1885 – 1958) a fost un naturalist austriac. Slujba sa în garda forestieră l-a adus mai aproape de natură, în mijlocul căreia a trăit. A putut observa mai bine toate fenomenele cu care a venit în contact. Intuiţia şi inteligenţa l-au făcut să înţeleagă mai bine realitatea. A publicat multe articole de factură ştiinţifică şi filosofică. Este considerat de altfel şi un important filosof al naturii. Invenţiile sale pentru care a obţinut o mulţime de brevete sunt şi la ora actuală încă nevalorificate, deşi sunt pur şi simplu revoluţionare.
Există acum nenumărate discuţii şi controverse, marea majoritate pe internet, despre motivele pentru care aceste invenţii nu sunt utilizate. Abundă şi discuţiile despre mereu amintita teorie a conspiraţiei, cum că de fapt nu s-ar dori aceasta şi că energiile ieftine şi curate nu trebuie să fie accesibile oamenilor. Ca să plătească mulţi bani pe ceea ce consumă acum.
Cartea „Inteligenţa şi dinamica energiei” apărută la Editura Vidia, Bucureşti 2013, este de fapt o culegere de texte ale lui Callum Coats, un scriitor american, om de ştiinţă şi arhitect pasionat de Schauberger, pe care încearcă să-l readucă în actualitate. Sunt idei care acum par mai actuale ca niciodată. Schauberger a fost pasionat de apă şi de energia pe care aceasta o poartă. El considera apa ca fiind un organism viu, într-o dinamică şi evoluţie proprii, dar şi aflate într-o strânsă legătură cu toate elementele naturii, cu copacii, cu pietrele, cu toată lumea vie şi nevie…
Această viziune integratoare nu este o fantezie, ci are la ora actuală din ce în ce mai mulţi adepţi printre oamenii de ştiinţă serioşi, care înţeleg în sfârşit că în acest univers toate sunt legate de toate. Chiar dacă pe vremea când Schauberger şi-a scris lucrările poluarea nu atinsese nici pe departe cotele alarmante din zilele noastre, el a explicat cum contaminarea apei duce la tot felul de probleme grave în mediu, la boli ale plantelor, animalelor şi oamenilor.
În ceea ce priveşte invenţiile sale, se constată o tendinţă a acestora de a imita cât mai mult fenomenele naturale, a căror bun observator a fost. O altă idee pe care am remarcat-o de la început, a fost aceea că linia dreaptă şi cercul nu există în natură, ci sunt creaţii ale oamenilor. Natura lucrează cu linii curbe armonioase iar curbele închise nu sunt cercuri, ci elipse. Aşa sunt şi traiectoriile planetelor, de exemplu, ca să facem o legătură şi cu tendinţele în ştiinţele exacte din vremea respectivă.
Se ştie că atunci când studiau cerul, oamenii au presupus că toate corpurile cereşti se deplasează pe orbite circulare. Le plăcea perfecţiunea cercului, probabil. Dar observaţiile au arătat că existau neconcordanţe între teorie şi realitatea, aşa că oamenii au introdus noi corecţii la traiectorii, încercând să arate că mişcarea planetelor este compusă din cercuri compuse cu alte cercuri şi corectate apoi la rândul lor cu alte cercuri. Aceste complicaţii au condus la ecuaţii complicate la rândul lor, până când s-a renunţat pur şi simplu la cerc şi totul a devenit clar când s-a descoperit că traiectoria este pur şi simplu eliptică iar ecuaţiile au devenit şi ele simple şi clare.
Cam aşa stau lucrurile şi cu turbinele cu apă ale lui Schauberger. Observând curgerea naturală a apelor de munte, care sunt destule în Austria alpină, el a conceput turbine care să utilizeze energia apei într-un mod cât mai apropiat de natură, cu traiectorii spiralate ale jetului de apă. Observând că râurile transportă uşor mari cantităţi de roci, care sunt mai grele decât apa şi asta de când e lumea, el a imaginat un sistem de transport prin conducte al minereurilor. Compania minieră în cauză efectua transportul pe calea ferată cu costuri însemnate. Deşi sistemul lui Schauberger putea efectua transportul cu costuri de zece ori mai mici, el nu a fost implementat, deşi prototipurile realizate îşi dovediseră eficienţa. Întotdeauna ideile noi sunt extrem de greu de acceptat!
Cartea despre care vă povestesc acum este una greu de citit, chiar şi pentru un specialist. Sunt multe scheme tehnice şi detalii inginereşti, dar dacă dorim să ne uşurăm lectura, putem renunţa la acestea şi să savurăm doar discuţiile încântătoare despre filosofia naturii. Iar aici vom descoperi o adevărată comoară de gânduri şi idei. Şi chiar dacă unii ingineri nu au auzit niciodată de Schauberger, unele dintre ideile sale au fost redescoperite în mod firesc şi au început să fie utilizate, fiind mai corecte şi mai apropiate de… natură.
De exemplu în domeniul regularizării cursurilor de apă se renunţă din ce în ce mai mult la vechile practici de îndiguiri forţate şi de „îndreptare” a cursului râului, pentru că s-a constatat că inundaţiile mari fac ravagii, rup diguri, drumuri, poduri, şosele, cu costuri imense pentru societate. În locul acestor practici sunt mult mai ieftine şi mai eficiente metodele prin care se creează în jurul râului acele aşa zis „zone umede”, prin care râul se dezvoltă natural. Le inundă în timpul „apelor mari” pentru a se retrage apoi în propria albie şi curgerea totală are loc mai lin, cu întreţinerea unor biosisteme minunate, cu menţinerea biodiversităţii şi a vieţii.
Mai sunt multe de povestit despre carte şi autor şi personal am descoperit o mică parte din ceea ce se poate numi „ştiinţa apropiată de natură”, pentru că acesta va fi viitorul, sau nu va mai fi deloc…
Daca vreţi şi voi să o citiţi cartea „Inteligenţa şi dinamica energiei„, puteţi să o cumpăraţi, de aici, unde, de multe ori, se găseşte la preţuri reduse.
Lectură plăcută să aveţi!
Maria Elena a zis
Foarte interesant cartea ! Am cautat-o pe site-ul lor si am gasit-o la un pret ( 31,50 lei redusa de la 35 lei ) si apoi am intrat Pe libris.ro si am gasit-o la alt pret ( 29,75 lei ).
Multumesc pentru acesta recomandare ! 🙂
Claudia a zis
Cu placere, Maria Elena!
Da, uneori au si eu la editura reduceri mai mari dar trebuie sa fii pe faza, cum se zice ca sa prinzi o reducere mai mare 🙂
Insa, se gaseste, intr-adevar si in alte parti 🙂