Grecia, Grecia… O ţară foarte frumoasă cu o istorie multimilenară, o destinaţie turistică preferată de foarte mulţi locuitori ai Europei şi nu numai, mai ales pe timpul verii…
Pentru că asta este Grecia, o ţară caldă, cu mare, plaje, insule, temple antice, palate, ruine, mănăstiri şi cu cele mai multe ore de însorire anuală, dintre toate ţările bătrânului nostru continent.
Vreau să ajung în Grecia cu orice preţ în viitorul apropiat. Şi preţul nici măcar nu se arată a fi prea mare, pentru că Grecia este aproape de noi şi nu este o ţară scumpă. Este şi membră a Uniunii Europene şi prin urmare nu sunt necesare formalităţi speciale de călătorie.
Să o luăm cu drumul… Cu maşina proprie este nevoie de doar o zi pentru a ajunge în Grecia. Este doar o ţară de traversat şi anume Bulgaria. Şi cu autocarul este la fel de simplu, fiind multe curse între oraşe din România şi destinaţii din Grecia. Şi curse aeriene sunt suficiente, mai ales pe timpul sezonului estival.
Dar eu mi-aş dori să mă duc cu maşina personală, din motive de comoditate a călătoriei. Pot lua bagaje câte vreau, pot opri unde vreau, pot modifica la nevoie traseul călătoriei, ca să mai includ noi locuri de văzut sau pur şi simplu pot să nu depind de nimeni.
Din punct de vedere geografic, cea mai apropiată zonă de interes turistic pentru noi românii este desigur nordul Greciei. Acolo este regiunea numită Macedonia (centrală), în care se găseşte al doilea oraş ca mărime al ţării, şi anume Salonic (Thessaloniki, cum îi spun grecii).
Macedonia a fost micul regat antic al Greciei de unde Alexandru cel Mare a plecat să cucerească jumătate de lume, ajungând până în India şi schimbând pur şi simplu evoluţia istoriei antice, civilizând teritoriile cucerite şi instituind o perioada de dezvoltare generală cunoscută sub numele de elenism.
Privind harta, acolo în nordul Greciei observăm o peninsulă care arată ca o mână cu trei degete. Acea peninsulă se numeşte Halkidiki (sau Peninsula Calcidică) şi este mereu prezentă în ofertele agenţiilor de turism. Iar cele trei degete sunt alte trei peninsule, Kassandra, Sithonia şi Athos, de la vest către est. Ei bine da, celebrul şi sfântul pentru creştini Munte Athos este o peninsulă în zona Halkidiki. Aşa că e bine să ţineţi cont şi de asta.
Oriunde vă veţi caza în Halkidiki veţi avea marea aproape, pentru că aşa sunt peninsulele, cu marea alături. Fie că veţi fi într-un mic orăşel sau într-un sat din zonă, condiţiile sunt asemănătoare.
Hoteluri cochete sunt peste tot, drumuri bune leagă între ele localităţile, plajele frumoase lângă marea albastră vă îmbie la relaxare… Dar nu trebuie să uitaţi să vizitaţi şi ceea ce se află în zonă. Oraşul Salonic trebuie inclus în program neapărat, chiar dacă o zi ar fi prea puţin.
Eu aş include şi Muntele Athos în programul de vizite, deşi acesta se poate vedea doar de pe mare de toată lumea, sau cu permis special acordat numai bărbaţilor. Femeilor le este absolut interzis să păşească in Athos.
Prin urmare, ca sa vedeţi Athosul de pe mare, trebuie să plecaţi cu vaporul din Ouranopoli cu una din cursele care circulă toată ziua. Acolo ajungeţi cu maşina personală sau cu autobuzele care pleacă din Salonic sau de pe tot teritoriul peninsulei Halkidiki.
Am afla că există şi croaziere care pleacă spre Athos din Sarti, peninsula Sithonia. Este bine să faceţi o documentare prealabilă sau chiar la faţa locului, ca să alegeţi varianta cea mai potrivită.
Dacă vreţi să vă deplasaţi ceva mai departe, minunile monastice de la Meteora de exemplu, le puteţi vedea tot într-o deplasare de o zi cu maşina personală, având baza la Halkidiki. Acestea sunt situate in Munţii Pindului, spre interiorul continentului, la mai puţin de 200 de kilometri de Salonic şi fac parte din patrimoniul mondial Unesco. Nu vreau să le ratez, dacă tot o să ajung în Grecia.
Mai spuneţi şi voi, ce credeţi că se poate vizita dacă ne cazăm în peninsula Halkidiki?
sursa foto: Wikipedia
Roxana a zis
Grecia!!!! Halkidiki… merg de ani de zile acolo si inca nu am reusit sa vad tot.
Bratul Kassandra este cel mai populat, ai statiuni la fiecare 5 km. Fiecare are farmecul ei, plajele ei… plus o multime de alte golfuri si golfulete pe care nu le poti gasi usor fiind ascunse in spatele padurilor sau stancilor. Mie imi place Kalithea, are nisipul cel mai fin. Poti vizita plaje de 5 stele (vezi Sani Beach un resort elegant care arata f bine atat ziua cat si seara) sau golful ascuns de la Paliuri, farul de la Posidi cu acea plaja ca o limba care se prelungeste in mare (de vazut seara la apus de soare si, daca ai noroc asa cum am avut noi, si rasarit de luna in acelasi timp). Sunt atat de multe plaje, in fiecare zi poti merge in alt loc!!!
Poti face si turul bratului Sithonia, sa nu ratati Vourvourou (aici sunt multe insulite si se inchiriaza barcute pentru un tur al lor), Porto Carras (de 4 sau 5 stele, nu te opreste nimeni sa intri si sa vizitezi resortul), Toroni, Insula broastei (Turtle island – noi am mers acolo si cu vaporul intr-o croaziera din Pefkohori – Kassandra), Porto Koufo un golf natural cu apa f calda si linistita. Mergeti si la Kalamitzi si inainte de a intra in statiune opriti-va sa admirati privelistea din locul special amenajat. Sarti este o alta statiune care mi-a placut f mult.
In alta zi puteti vizita Ouranopolis… acolo inca nu am ajuns!
Daca iesiti din peninsula puteti merge si la Kavala, un oras spectaculos cu apeduct si un castel f interesante. Daca aveti timp si chef de aventura, din Kavala, la o aruncatura de bat ajungeti in Thassos (noi asa am procedat, intr-o zi am plecat din Kalithea la plaja in Thassos 🙂 )
In drum spre Salonic mai puteti vizita Pestera Petralona, pentru shopping mergeti la Centrul comercial Cosmos, pentru copii este frumos si Aqua Park-ul de langa Salonic si undeva prin zona, dar numai seara dupa ora 18 parca mai este si un parc de distractii (Magic Park)… nici acolo nu am ajuns inca.
Muntele Olimp si Situl Dion pot fi si ele vizitate.
… Si multe altele
Claudia a zis
🙂 Oare de imi mai spui si tu toate astea, Roxana? 🙂
Sper sa reusesc sa vad si eu din Grecia macar cat ai vazut tu 🙂
Multumesc mult pentru comentariu lasat si pentru sfaturile tale!
Roxana a zis
Cu placere! Iti doresc din toata inima sa ajungi pe acolo! Daca o sa ai nevoie de sfaturi se rezolva :)… Astea au fost asa pe fuga…
Claudia a zis
Multumesc! De acum stiu la cine sa apelez la nevoie 🙂