Am putea să credem că bijuteriile sunt un apanaj al omului modern şi al societăţilor bogate. Că doar trebuie să ai suficiente mijloace materiale ca să îţi permiţi să cumperi bijuterii, indiferent că dai pe ele bani sau cereale sau piei de animale.
Dar ce putem spune atunci despre minunile de bijuterii descoperite în urma săpăturilor arheologice cam peste tot în lume, şi care provin din diferite perioade istorice, începând cu comuna primitiva? Şi acum admirăm măiestria şi creativitatea meşterilor care au făcut bijuteriile ce provin din antichitate. Se pare că bunul gust şi dragostea de frumos sunt caracteristici generale ale speciei umane şi că nu au limitări istorice.
Ca să faci bijuterii ai nevoie, în orice perioadă istorică, de materialele necesare. Pietre, lemn şi os se mai găsesc şi atunci poţi confecţiona nişte bijuterii drăguţe, dar efemere. Se pot purta un timp, până se deteriorează. Dar ca să faci bijuterii care să dureze generaţii, este nevoie de metale preţioase.
La acestea poţi adăuga eventual pietre, tot preţioase, ca să le dai şi mai multă frumuseţe şi unicitate. Oamenii au început să prelucreze metalele preţioase cu multe mii de ani în urmă. Cercetările arheologice (Serbia, Bulgaria) au dovedit că aurul se prelucra cu patru mii de ani înainte de Hristos.
Pe atunci era epoca bronzului, deci aurul a început să fie prelucrat în aceeaşi perioadă cu cuprul şi zincul. În ceea ce priveşte argintul, dovezile găsite în Asia Mică (Turcia de azi) au demonstrat că argintul se exploata din mine cam tot cu patru mii de ani înainte de Hristos.
Argintul a avut întotdeauna o valoare mai mică decât aurul, dar datorită proprietăţilor sale a fost utilizat la confecţionarea bijuteriilor şi a vaselor de tot felul, fie ele vase de cult sau pentru uz gospodăresc. Şi tot de prin vremea aceea oamenii au descoperit că apa ţinută în vase de argint nu se strică şi îşi păstrează prospeţimea vreme îndelungată.
Dar nu numai apa se comportă astfel în vase de argint, ci şi alimentele, pentru că argintul are proprietăţi antibacteriene. De aceea, în zilele noastre importante cantităţi de argint se folosesc pentru fabricarea sistemelor de filtrare şi purificare a apei. Dar atenţie, numai argintul metalic are aceste proprietăţi, nu şi combinaţiile acestuia (majoritatea sărurilor de argint sunt mai mult sau mai puţin toxice, putând provoca boli).
Se apropie ziua îndrăgostiţilor şi deja fiecare se gândeşte ce dar să ofere persoanei iubite. Bijuteriile de argint nu sunt prea scumpe în comparaţie cu cele de aur şi pot să încânte oricând pe cea care le primeşte. Şi cum pentru marea majoritate a populaţiei bugetul este destul de limitat, o cheltuială trebuie făcută cu cap şi cu eficienţă maximă. Aşa că dacă veţi căuta „modele cercei argint” veţi avea ce să alegeţi.
Eu am descoperit un magazin on-line foarte drăguţ, care are şi un nume provocator şi poetic în acelaşi timp, „la femmecoquette”. Se ştie că toate femeile sunt frumoase, dar cu mici artificii ele pot deveni şi cochete. Un accesoriu frumos, cum este o bijuterie de argint poate să pună în valoare farmecul purtătoarei şi pot să o facă cu adevărat cochetă.
Ce ziceţi de aceşti cercei lungi, tip „candelabru” din argint, placati cu rodiu si decorati cu pietricele albe si mov din zircon? O bijuterie deosebita pentru o tinuta eleganta sau pentru o ocazie speciala! O pereche de cercei pe care mi-ar plăcea cu siguranţă să o primesc cadou. O pereche de cercei care cu siguranţă ar face ca purtatoarea să fie mai cochetă.
Dacă nu vă plac cerceii, sau vă plac dar nu vă puteţi hotărî, puteţi răsfoi şi secţiunea cu inele de argint ca să cumpăraţi cadouri ieftine şi frumoase, care cu siguranţă vor fi apreciate. Dar mare atenţie bărbaţi, un inel dincolo de a fi un simplu inel, mai este şi un simbol care implică o relaţie specială cu reprezentanta sexului slab vizată;) Ma refer la unii bărbaţi, desigur.
Cumpărături cu dragoste! 🙂
Cred ca bijuteriile din Argint sunt cele mai frumoase si nu trebuie create ocazii speciale pentru a le cumpara 🙂
Asa e, ai dreptate, Liliana! 🙂