Citisem într-o carte de psihologie despre un paradox referitor la educaţia copiilor noştri. Cu toţii ne dorim şi nu ştiu de ce, un copil cuminte, care să asculte şi să nu iasă din cuvântul nostru. Există şi o vorbă în popor: „E un copil aşa de cuminte, unde-l pui acolo stă!” Dacă vom creşte un astfel de copil, pe care ne străduim să-l „cuminţim” prin câte şi mai câte metode, vă spun cu sinceritate şi vă vor spune şi psihologii, că peste ani vom regreta.
Păi cum ar fi ca acel copil să devină peste ani un adult cuminte, care să stea doar acolo unde-l pui? Viaţa este dură, este o luptă şi un astfel de copil nu ar fi deloc pregătit să o înfrunte. Aşa că mămici şi tătici, nu vă mai plângeţi când odrasla voastră face câte şi mai câte şi nu stă o clipă locului. Înseamnă că este un copil activ, un copil curios, un copil dornic să exploreze lumea din jur şi să-i afle tainele. Este o provocare pentru astfel de părinţi să fie şi ei la „înălţimea” copilului lor.
Atunci când Dumnezeu, genele noastre sau ale strămoşilor şi mediul ne binecuvântează cu un copil foarte activ, putem să-i canalizăm această extraordinară energie către activităţi care să-l ajute să se dezvolte. Iar dacă-i place să se joace la calculator, de ce nu s-ar juca învăţând? Iar noi am putea să învăţăm o dată cu el. Sau ar fi mai util să „fugărească” din taste fotbalişti virtuali către mingi tot virtuale? Sau tot din taste si/sau mouse să împuşte cu mult zgomot şi mult fum tot ce-i iese în cale? Cred că aţi prins ideea şi deja aţi dat şi răspunsul.
Există multe posibilităţi de învăţare utilizând computerul, numite generic „elearning” iar platforma de teste online e-istet este una dintre ele. Una dintre cele care sunt încă la început, dar care cu siguranţă vor creşte şi vor oferi servicii de care, la urma urmei, toata familia are nevoie. Deocamdată e-istet „se ocupă” doar de clasele primare şi doar de disciplinele matematică şi limba română, dar cu siguranţă că pe viitor îşi vor diversifica oferta. Dar oare nu aceste două discipline ne dau cele mai mari bătăi de cap atunci când ne gândim la admiterea la liceu a copilului nostru?
Pentru serviciile isteţului profesor virtual şi electronic oferite copilului nostru isteţ va trebui să plătim sume modice, de la 39 la 19 lei pe lună, în funcţie de abonamentul ales. Vi se pare mult? Eu zic ca nu. Sa ne gandim doar la cât costă o singură şedinţă de meditaţii cu un profesor? Ideea este că, dacă ne abonăm pe mai multe luni, plătim mai puţin. Apoi mai este ceva util pentru părinţi îndeosebi. O dată cu contul copilului, părintele îşi va face şi contul său de de unde va putea afla rapid ce lucrează copilul, ce teste face, ce punctaj obţine, care sunt progresele lui… Mie mi se pare foarte interesanta aceasta platforma de invatare. Voua cum vi se pare ideea?
Lasă un răspuns