Pe 25 martie creştinii sărbătoresc Buna Vestire (sau Blagoveştenia, după termenul slavon echivalent), adică ziua în care Arhanghelul Gabriel (sau Gavriil) a dat de veste Fecioarei Maria că va da naştere Mântuitorului. Este cea mai veche sărbătoare creştină închinată Maicii Domnului care a fost confirmată prin documente (Papa Leon al II-lea, Roma, 681-683).
Fiind o sărbătoare foarte mare, legată direct de planul lui Dumnezeu cu privire la umanitate, de Fiul Domnului şi de Maica Domnului, este sărbătorită de toţi creştinii, fie ei din ramuri occidentale sau orientale ale Bisericii. Astfel ziua de 25 martie s-a generalizat în toată lumea creştină, cu excepţia armenilor, care o sărbătoresc pe 7 aprilie, potrivit vechiului calendar. Dar şi mai mult decât atât, Maica Domnului este una dintre figurile cele mai respectate şi în religia islamică, care o recunoaşte ca pe fecioara care l-a născut pe Iisus.
Vestea pe care Arhanghelul Gabriel, vestitorul ceresc, i-a adus-o Fecioarei Maria are semnificaţii mult mai profunde decât putem noi să comentăm sau să înţelegem. Astfel aflăm din Evanghelia după Luca (I, 26-38) şi din explicaţiile teologilor, că dacă la crearea lui Adam, Dumnezeu Tatăl s-a sfătuit cu Fiul şi cu Sfântul Duh, venirea la existenţă pământeană a lui Iisus s-a făcut doar cu consimţământul cu totul liber al Sfintei Fecioare.
Şi din punct de vedere cosmic această sărbătoare are o semnificaţie deosebită, fiind (aproape) identică cu echinocţiul de primăvară (21 martie), la fel cum Crăciunul (25 decembrie) este aproape de solstiţiul de iarnă (21-22 decembrie). Prin urmare aceste sărbători le putem vedea ca şi sărbători ale luminii şi le regăsim de asemenea şi la multe civilizaţii precreştine. Din punct de vedere astronomic a început în sfârşit primăvara iar noi cu toţii primim astăzi o veste minunată legată de puterile şi ciclurile cosmice, de reîntinerirea naturii, de reaprinderea luminii din noi, de Dumnezeu…
În tradiţia populară există multe obiceiuri legate de Buna Vestire, iar pentru credincioşii care se nevoiesc cu postul mare este dezlegare la peşte. Dar ca să fim sinceri, cred că şi dintre cei care nu au postit se vor găsi mulţi care să savureze o gustoasă mâncare făcută cu peşte. Poftă bună tuturor!
Lasă un răspuns