Nu este pentru prima dată când vă vorbesc despre NLP (programarea neurolingvistică). Exact acum o lună de zile publicam recenzia unei cărţi de căpătâi în NLP, „Cartea cărţilor in NLP„, o carte care tratează exact tiparele NLP, adică acele structuri psihologice pe care ni le formăm, le învăţăm sau le moştenim şi care ne determină modul în care gândim şi în care percepem lumea. Astăzi o să puteţi citi recenzia unei alte cărţi care tratează subiectul programării neurolingvistice: ” Magia comunicării„, scrisă de Dr. L. Michael Hall.
Cuvântul este o unealtă formidabilă. Poate fi un medicament, care să aline şi să vindece, dar poate fi şi o armă, care să rănească sau să distrugă. De cele mai multe ori neînţelegerile dintre oameni nu sunt din cauza unor divergenţe de gândire profunde, ci apar pur şi simplu din dificultăţi de comunicare, din neperceperea corectă a mesajului transmis şi din interpretarea eronată a acestuia.
Citind această carte nu numai că vom învăţa să comunicăm mai eficient, ci vom înţelege şi de ce. De ce creierul interpretează cuvintele şi ideile într-un anumit fel şi nu într-altul, de ce apare uneori magia pe cere nu ne-o putem explica, de ce „cuvintele nu au înţelesuri, ci funcţii”.
Începuturile NLP (programarea neurolingvistică) coincid cu elaborarea fundamentelor teoretice ale meta-modelului de către un lingvist (dr. John Grinder) şi un student informatician (Richard Bandler). Acest meta-model este de fapt o analiză foarte profundă a modului în care se realizează comunicarea lingvistică, dar şi comunicarea de dincolo de cuvinte.
Bandler şi Grinder au descoperit că în procesul de comunicare verbală se petrec trei procese naturale, şi anume: ştergerea (deletion), generalizarea (generalisation) şi distorsiunea (distortion). În acest fel oamenii pot să explice ceea ce au trăit, numai că odată cu toate acestea: se şterg informaţii prin omiterea unor părţi din experienţa trăită; se fac generalizări prin extrapolare; se distorsionează realitatea cu ajutorul imaginaţiei. Se filtrează astfel realitatea, de către creier, pe baza unui model propriu al lumii reale. În meta-modelul NLP se caută să se găsească legătura dintre limbajul folosit şi experienţa reală trăită, să se depăşească barierele impuse de ştergere, generalizare şi distorsiune. Acest deziderat se realizează prin întrebări suplimentare care aduc claritate comunicării.
Toate descoperirile programării neuro-lingvistice au fost prezentate încă de la început de fondatori şi de continuatorii lor ca fiind magice, dar dincolo de aspectul de marketing al acestei alegeri, noi suntem provocaţi să descoperim şi să deconspirăm magia. „Magia este pretutindeni în jurul nostru, şi pentru că o avem, mai trebuie să învăţăm s-o vedem” ne spune chiar autorul cărţii. Studiind conceptele NLP vom deprinde eleganţa în comunicare, vom descoperi care sunt hărţile noastre interioare şi cum ne transformă acestea.
Ultima parte a cărţii intitulată, „Utilizarea magiei în comunicare şi în viaţă” este ca un mic îndrumar practic despre cum putem aplica teoriile şi conceptele NLP în viaţa de zi cu zi. Scopurile concrete sunt cunoaşterea (magia cognitivă), conversaţia (aplicarea magiei în conversaţie), directivele pe care le transmitem creierului, obţinerea magiei senzoriale, toate acestea pentru obţinerea excelenţei în comunicare şi în viaţa noastră. Există multe chestionare, scheme, tabele, care vor conduce la atingerea scopurilor pregătirii psihologice a cititorului.
Pentru a citi această carte trebuie să ne pregătim mental. Este o carte care se citeşte greu. Este o carte scrisă la nivel foarte elevat, academic, ştiinţific, dar cu atât mai mult este interesantă şi va oferi satisfacţii cititorului. De asemenea este o carte care se cere studiată. Este bine s-o aveţi în bibliotecă. O folosesc cei care sunt specialişti în NLP şi care susţin şedinţe de training şi conferinţe pe această temă. Cu alte cuvinte, este o carte de referinţă în domeniu.
Cartea „Magia comunicării„, scrisă de Dr. L. Michael Hall o puteţi comanda de pe site-ul editurii Vidia, unde de multe ori o găsiţi la preturi reduse.
Lectură cu folos!
[…] aceasta, la fel ca şi celelalte cărti din serie, a căror recenzii le găsiţi AICI şi AICI, o puteţi comanda online de pe site-ul editurii unde o găsiţi de multe ori la preţuri […]