Deşi acum vremea este rece şi urâtă, mult prea rece pentru data din calendar la care ne aflăm, anotimpul călduros se apropie fără doar şi poate. Oamenii prevăzători îşi planifică de pe acum vacanţa care se doreşte a fi de neuitat. În funcţie de sistemul personal de valori, de caracteristicile psihologice ale fiecăruia, de bugete şi de nivelul de educaţie, turiştii au preferinţe diverse în ceea ce priveşte „ţintele” preferate pentru concedii. Printre locurile care se pot vizita în multe ţări de pe glob şi care se deosebesc de celelalte prin unicitate, se numără şi aşa-zisele „locuri ciudate”.
Deşi termenul pe care l-am folosit este puţin forţat, l-am preferat pentru a atrage atenţia şi pentru a incita. Ciudat are în el o anumită doză de subiectivism în sensul că ceea ce unora ar putea să li se pară ieşit din comun, alţii ar putea să considere locul, evenimentul sau comportamentul dacă vreţi, absolut normale. De aceea vă invit să adăugaţi comentarii şi să spuneţi şi voi dacă ştiţi locuri mai ciudate care pot fi vizitate în zilele de concediu.
Pamukkale din Turcia este destinaţia ciudată la care ne vom opri astăzi. În limba turcă numele acestui loc înseamnă castelul de bumbac şi doar văzând câteva fotografii vom înţelege imediat de ce oamenii au găsit această metaforă pentru a descrie un fenomen natural absolut spectaculos.
În antichitatea, pe timpul grecilor, romanilor şi al Imperiului Bizantin mai apoi denumirea era Hierapolis. Pamukkale se află în regiunea Denizli din sud-vestul Turciei. Marea Egee nu este departe, dar zona nu este litorală, ci în interiorul ţării. Şi mai este ceva de remarcat despre zonă: se găseşte pe valea râului Menderes (sau Meandros în greceşte), râu de la care, prin scrierile geografilor din Grecia antică, a rămas în literatura de specialitate termenul de meandră – meandre, pentru a defini şerpuirea specifică acestui tip de râuri.
Dar ce este aşa de spectaculos şi de ciudat la Pamukkale? Privitorul are în faţă un foarte interesant fenomen geologic. Nişte înălţimi sunt terase formate din travertin, o rocă sedimentară depusă de apele din izvoare termale. În zonă există un număr de 17 izvoare termale având temperaturi cuprinse între 35 şi 100 de grade Celsius. Apele sunt foarte bogate în carbonat de calciu, substanţa despre care se spune în reclame că se depune şi că ne strică maşinile de spălat. Cam la fel se întâmplă şi la Pamukkale, numai că acolo rezultatul nu este defectarea unei maşini de spălat, ci formarea de terase superbe de culoare albă.
Am folosit o descriere simplă, pentru că în realitate fenomenele sunt mult mai complexe şi depind de viteza de curgere apei, de debitul acesteia, de temperatura mediului, de anotimp prin urmare şi de alţi factori cărora cercetătorii le caută partea lor de influenţă. Practic este un loc unde se poate observa „la zi” formarea unei roci prin sedimentare de acest fel. Există în lume multe cariere de travertin, rocă ce se foloseşte în construcţii, mai ales cu rol ornamental. Ei bine, în acele cariere travertinul s-a format cu multe milioane de ani în urmă prin procese asemănătoare cu ceea ce se poate vedea la Pamukkale zilnic.
Pentru a nu perturba fragilul echilibru geo-chimic şi a proteja astfel locul, s-a interzis ridicarea de construcţii în imediata apropiere a sitului şi s-a amenajat un drum de acces. Hotelurile ridicate prin anii 60 au fost pur şi simplu demolate. Au fost construite alte clădiri, numai că la o anumită distanţă impusă de lege, considerată sigură pentru protecţia locului. De asemenea s-a limitat şi accesul vizitatorilor numai la anumite „piscine”, pentru a limita efectul pe care numărul mare de turişti l-ar putea avea asupra acestei minuni a naturii.
Eu vă pot face sugestia de a include şi vizitarea teraselor de la Pamukkale atunci când veţi călători spre alte destinaţii de acolo. Puteţi alege pentru un sejur una din frumoasele staţiuni de la Marea Egee sau Mediterană, vă puteţi bucura de mare şi soare, de savuroasa bucătărie turcească şi de dulciurile specifice şi puteţi aloca şi o zi pentru a vizita Pamukkale.
Sau poate deja aţi fost în vacanţă în Turcia şi aţi vizitat şi Pamukkale. În acest caz astept impresiile voastre într-un comentariu pe blog.
Lasă un răspuns