Chiar dacă primăvara se dovedeşte a fi capricioasă, cu temperaturi oscilante, cu zile frumoase şi însorite ca de vară, urmate de zile reci în care la munte ninge în toată regula, nu putem să nu ne gândim deja la amenajarea curţilor şi grădinilor noastre, în cazul celor care stau la casă, sau a balcoanelor, în ultimă instanţă, în cazul celor care stau la bloc. Şi cum în serile frumoase de vară ne petrecem câteva ore bune în aer liber, am dori să creăm afară un spaţiu cât mai prietenos şi plăcut. De câţiva ani au apărut la preţuri derizorii lămpile alimentate de mici celule solare, la care sursa de lumină este o diodă electro-luminiscentă (LED), de putere mică. Se potrivesc bine în grădini, pe marginea aleilor şi în jurul spaţiilor de joacă. Mai nou au apărut şi spoturi led decorative, care sunt ceva mai scumpe, dar au puteri mult mai mari, putând fi folosite ca surse de lumină pentru spaţiile de şedere în exterior şi nu numai.
Spre deosebire de lămpile solare, aceste spoturi led trebuie alimentate cu energie electrică de la reţeaua de 220 V, dar consumă foarte puţin (de ordinul a câţiva waţi). Lămpile solare au mici acumulatori care se încarcă mereu de la lumina zilei, dar care în timp cedează şi ar trebui înlocuiţi. De multe ori o lampă nouă găsită în ofertă pe undeva pe la magazinele de bricolaj, costă mai puţin decât un acumulator nou.
Spoturile led însă nu au acumulatori, dar trebuie montate de cineva cu experienţă în domeniul instalaţiilor electrice. Pentru că există avantaje şi dezavantaje ale acestor două sisteme de iluminat exterior care funcţionează cu led-uri, eu aş opta pentru folosirea ambelor variante: lămpi solare în grădină, printre flori sau pe alei şi spoturi led cu lumina calda în foişorul în care se poate servi cina pe timpul verii, sau pentru iluminarea faţadei clădirii.
Am văzut în revistele dedicate amenajărilor interioare sau exterioare şi pe diverse site-uri multe fotografii care pot să ne dea idei despre posibilităţile nenumărate de utilizare a acestui tip de surse de lumină şi cu siguranţă că arhitecţii nu şi-au spus în ultimul cuvânt. De asemenea inginerii demonstrează cu calcule că economia de electricitate este substanţială şi că în viitor, odată cu dezvoltarea tehnologică care va conduce şi la ieftinirea produselor, becul led va îl va înlocui pe cel clasic cu filament incandescent.
[…] lungul anilor, am descoperit că orele petrecute în grădină pot fi un adevărat balsam pentru minte. Există ceva terapeutic în ritmul constant al săpatului, […]