Cu subtitlul Câştigând la jocurile afacerilor, cartea Jocurile experţilor în afaceri, scrisă de Dr. L. Michael Hall, apărută la Editura Excalibur, Bucureşti, 2008, în seria literaturii de psihologie este o aplicaţie a studiilor de programare neurolingvistică (NLP), domeniu care a atras atenţia experţilor de diverse specialităţi în ultimele decenii.
Despre cărţile autorului Michael Hall, unul dintre fondatorii neuro-semanticii, am mai scris. De această dată el părăseşte stilul strict academic şi fără a diminua din rigurozitatea argumentaţiei, ne propune să abordăm genul ludic. Adică jocul.
Vă mai amintiţi când am spus că în NLP se promovează detaşarea celui care analizează un eveniment? Chiar dacă eu particip la ceva şi sunt direct implicat, mi se sugerează să „mă retrag” mintal, ca şi cum aş fi un observator din afară. În acest fel pot să judec mai bine, pot să mă pun şi în pielea celuilalt şi să caut o soluţie care nu este impusă de trăirile mele de moment.
Ei bine, transformând totul într-un joc, pot să mă implic la un alt nivel în vâltoarea evenimentelor din jurul meu. Nu este doar o figură de stil, ci o veritabilă metodă de lucru în psihologie.
În prima parte a cărţii suntem învăţaţi cum să descoperim jocurile cadru, adică să identifică ce joc joacă fiecare, inclusiv eu, într-o anumită situaţie. Să-l vedem pe şef în jocul şefului nervos, pe poliţist în jocul lui, chiar pe soţia cicălitoare dacă doriţi în scenele pe care le interpretează, pe copilul mofturos sau chiar pe mine într-un anumit rol.
Descoperind şi identificând jocurile, putem să conducem procesul fără a ne lăsa influenţaţi de faptul că sunt reale. Este un instrument foarte puternic ce ne permite o analiză de calitate superioară a fiecărei situaţii în parte.
În a doua parte a cărţii sunt descrise jocurile care contribuie la eficienţa personală, care ne vor permite să atingem excelenţa în orice domeniu. Pentru că NLP nu este doar o metodă de a corecta cazurile „defecte”, ci şi de a perfecţiona oamenii „normali” sau „sănătoşi”.
Partea a treia se adresează celor care vor să atingă expertiza şi excelenţa în afaceri. Este etapa la care nu se ajunge decât după mult studiu şi înţelegere.
Poate credeţi că nu o să vă folosească prea mult cititul acestei cărţi? Este fascinantă doar şi prin faptul că ne propune un alt mod de a evolua. Numai identificarea tiparelor negative de gândire şi a jocurilor auto-distrugătoare ne poate schimba complet viaţa. Să dăm câteva exemple de astfel de jocuri:
– Jocul neajutoratului – Nu pot schimba nimic, sunt doar o rotiţă în sistem
– Jocul mofturilor – Nu ar trebui să am de făcut unele dintre aceste lucruri
– Jocul nemulţumirii – Sunt numai incompetenţi pe aici
– Jocul copleşirii – Nu pot să ţin pasul pentru că nu sunt suficient de deştept.”
am citat, dar nu chiar identic, din carte. Şi lista ar putea să continue. În câte dintre situaţii nu ne recunoaştem oare?
Afirmaţia optimistă şi încurajatoare este că la urma urmei putem să alegem singuri ce jocuri să jucăm. Suntem învăţaţi să-l folosim pe „DA” în convingerile noastre, dar să avem şi puterea de a spune „NU”.
Tot ce am prezentat până acum se găseşte în primele două părţi ale cărţii. Partea a treia, care este şi cea mai lungă a cărţii este rezervată „practicii”. Iată şi câteva sfaturi pentru a fi aplicate la noul loc de muncă, ar nu numai:
1. Dezvoltă-ţi cunoştinţele proprii.
2. Asumă-ţi auto-responsabilitate.
3. Păstrează o viziune clară şi valori.
4. Realizează graniţe personale.
5. Stăpâneşte-ţi comportamentul.
6. Stabileşte legături.
7. Aplanează conflictele.
8. Dezvoltă şi învaţă.
9. Acceptă incertitudinea şi asumă-ţi riscuri.
În ceea ce priveşte jocurile pe care un expert ar trebui să le cunoască, vom enumere doar câteva dintre acestea: Jocul flexibilităţii, Jocul „cunoaşte-te pe tine însuţi”, Jocul ţelului, Jocul „învăţării şi dezvăţării”, Jocul resurselor personale.
Desigur că lista este mult mai lungă, dar cititorul cărţii le poate descoperi pe toate. În plus, fiind o carte de învăţare, vom găsi desene şi scheme ajutătoare, chestionare, exerciţii, tabele. Şi desigur la final o bibliografie cuprinzătoare, care la rându-i poate fi un nou ghid pentru alte lecturi în acest fascinant domeniu.
Şi în final aş dori să mai fac o precizare. Folosirea termenului de joc nu este nici gratuită şi nici întâmplătoare. Nu trebuie să luăm termenul în derâdere, ca şi cum ar fi ceva banal sau neserios. Din contră, este vorba la urma urmei de jocul vieţii noastre, care trebuie trăită frumos, din plin, cu bucurie.
Gândiţi-vă la jocurile – sporturi, câte antrenamente implică, câtă seriozitate, muncă şi profesionalism. Se desfăşoară după reguli pe care cei implicaţi le cunosc şi le respectă. Au scop, au finalitate, au energie şi bucurie. Cam aşa ar trebui învăţate şi jucate şi fascinantele jocurile ale vieţii.
Cartea aceasta, la fel ca şi celelalte cărti din serie, a căror recenzii le găsiţi AICI şi AICI, o puteţi comanda online de pe site-ul marilor librarii online o găsiţi de multe ori la preţuri promoţionale.
Lasă un răspuns