În viaţa de zi cu zi timpul se pare că este mărimea fizică care se impune a fi cunoscută cu cât mai mare precizie. Nu ne putem desfăşura activitatea fără să ştim ce oră este, motiv pentru care ne consultăm ceasurile fie ele de mână, de masă sau de perete, iar mai nou de pe telefonul mobil, de mai multe ori pe zi. Dimensiunile şi distanţele, sau într-un singur cuvânt mărimea fizică numită lungime, se cer a fi cunoscute destul de frecvent, dar în general oamenii nu fac astfel de măsurători zilnic, decât dacă nu activează în profesii sau meserii specifice, în care „umblă cu metrul după ei”. Dar indiferent de meserie sau de domeniul de activitate, aproape toţi oamenii sunt interesaţi zilnic de temperatură, cel mai adesea cea a mediului în care trăiesc. Se ştie că emisiunile sau rubricile meteo sunt cele mai urmărite. Cel care doreşte să măsoare temperatura unui corp oarecare, are acum la dispoziţie un instrument simplu şi precis numit termometru digital.
Până la apariţia senzorilor electronici pentru temperatură, măsurarea acesteia era un proces nu neapărat anevoios, dar care necesita o anumită rigoare pentru obţinerea valorilor corecte. Pacienţii spitalelor de odinioară spre exemplu îşi amintesc cum „luarea temperaturii” era un fel de ritual la care participa pasiv bolnavul şi activ asistenta medicală. Vechile termometre medicale nu erau greu de utilizat, dar aveau marele neajuns că erau din sticlă şi se spărgeau destul de frecvent. Însă un neajuns mult mai mare şi generator de mari pericole ascunse era faptul că utilizau mercur, o substanţă deosebit de toxică, a cărei folosire a fost limitată în zilele noastre, până a fi complet interzisă în anumite situaţii.
Cu ajutorul termometrelor electronice digitale (adică ce afişează temperatura sub formă de valori numerice) sau înlăturat multe neajunsuri referitoare la condiţiile de siguranţă în exploatare. Mai rămâne totuşi un neajuns minor, anume că odată la câţiva ani trebuie să le schimbăm bateria „năsturel” care costă de cele mai multe ori un leu… Dar nu numai în domeniul medical se pot utiliza astfel de termometre. Putem măsura, în funcţie de model şi de specificaţii, temperatura a tot ceea ce dorim. De exemplu automatizarea funcţionării unei centrale termice nu s-ar putea face dacă temperatura ambientului interior nu ar fi măsurată electronic.
Omron este o marcă de renume în domeniul automatizărilor de tot felul, de la industria auto şi până la aplicaţiile domestice. Printre altele, fac şi aparatură medicală de înaltă calitate, dar nu se sfiesc să producă şi banale… termometre. Am dat întâmplător de ai căutând pe internet date despre un tensiometru prezentat într-o reclamă la TV, despre care credeam că-i o „pocnitoare”. Mi-a adus aminte, cu amuzament despre asta şi m-am gândit să vă spun şi vouă, dacă tot vorbim azi despre termometre.
Voi ce marcă de termometru aveţi/folosiţi?
Lasă un răspuns