O carte pe care am citit-o şi care mi-a plăcut mult este „Cadranul banilor” a lui Robert Kiyosaki. Cârcotaşii ar putea spune că este prea simplă şi că nu conţine cine ştie ce noţiuni avansate de economie şi finanţe. Aşa e, dar este la urma urmei o carte de iniţiere, care te învaţă „alfabetul” în domeniu. În acea carte se discută şi despre investitori, adică acei oameni care pun banii să lucreze pentru ei. Este de fapt visul oricărui om, să trăiască din banii investiţi şi să nu mai fie nevoit să facă o muncă plicticoasă. Există multe modalităţi de investire a banilor. Eu i-am găsit eu pe cei de la Safecap Investments Limited, care pot fi doar un exemplu dintre multele exemple ce se pot găsi. O societate cu sediul în Cipru, dar care operează în foarte multe ţări ale lumii, printre care şi România. Este societatea care deţine şi trade.com, o platformă on-line de tranzacţionare, printre cele mai mari şi mai serioase din lume.
Nu vă speriaţi dacă nu aveţi foarte mulţi bani. Investitor poate fi oricine. Există nenumărate exemple (mai ales de la americani, că ei au mai multă „cultură financiară”) de oameni cu venituri obişnuite, care aveau munci dintre cele mai banale, dar care şi-au investit „cu cap” micile economii şi au ajuns milionari. Unii investitori lucrează singuri, adică participă la operaţiunile de tranzacţionare după cum cred ei de cuviinţă, alţii îşi depun banii în fonduri de investiţii care au experienţă, oameni pregătiţi şi caută să obţină profituri sigure. Banii se pot investi în multe moduri, în tot felul de instrumente financiare mai simple sau mai complicate, dar şi în mărfuri. De exemplu, petrolul este o marfă ca oricare alta şi se tranzacţionează zilnic în cantităţi pe care nu vi le puteţi imagina. Adică cineva vinde şi altcineva cumpără petrol de pe toate pieţele lumii.
Cum petrolul brut este diferit ca şi compoziţie chimică de la sondă la sondă şi de la zăcământ la zăcământ, există totuşi standarde general acceptate atunci când se negociază preţurile. De exemplu la Bursa din Londra se tranzacţionează petrolul Brent, care reprezintă un standard referitor la ţiţeiul provenit de la exploatările din Marea Nordului. WTI (de la West Texas Intermediate) este un standard american pentru ţiţei provenit din mai multe câmpuri petroliere texane. Este un petrol de foarte bună calitate cu un conţinut redus de sulf. OPEC este un alt standard al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol. Acest ţiţei are mai mult sulf nedorit la rafinare şi va fi prin urmare mai ieftin decât petrolul WTI sau Brent. Nu vreau să intru acum în foarte multe detalii tehnice. Pentru a înțelege mai multe despre aceste tranzacționari cu petrol puteți citi mai multe intrând pe site-ul trade.com sau cautând în multe alte locuri de pe net. Surse de informare există nenumărate, dar trebuie să fiţi atenţi şi la credibilitatea lor.
Referitor la toate aceste tranzacționari am reținut un lucru foarte important de pe site-ul celor de la Safecap Investments Limited, precum şi oricare alt partener serios în ale investiţiilor, fie ele în valute (piaţa Forex de exemplu), în metale preţioase sau în petrol spre exemplu: există şi riscuri serioase de pierdere (adică să cumpăraţi scump şi să revindeţi ieftin)! De aceea va trebui sa vă documentaţi foarte bine, să citiţi şi să învăţaţi mereu, pentru că aşa fac marii investitori.
Tranzacții cu profit!
Lasă un răspuns