Noi românii încă nu am învăţat la nivel de mare masă de oameni să ne folosim banii cum trebuie. Pe vremuri omul ştia că dacă vrea să strângă bani trebuie să-i depună la CEC. Acolo de bine de rău primea o dobândă nenegociabilă şi chipurile banii îi erau în siguranţă. După aceea au apărut băncile. Multe promiteau dobânzi atractive, dar multe au dat şi faliment, voit sau fiind victimele ingineriilor financiare ale altora. Şi acum se pot depune banii în bănci, dar dobânzile oferite de acestea sunt absolut ridicole şi de multe ori dacă nu eşti atent şi mai şi plăteşti cine ştie ce comisioane ciudate, poţi să rămâi după un an cu mai puţini bani decât ai depus. Aşa mai bine îi ţineai ascunşi „la saltea”. De aceea am spus că noi românii nu ştim să ne folosim banii. Să ne informăm de exemplu de pe trade.com ca să aflăm măcar câteva moduri de a investi banii într-un mod care să ne asigure un câştig mai mare decât dobânda băncii.
Pentru un începător în ale investiţiilor financiare am aflat că cel mai uşor şi mai sigur este să investeşti în obligaţiuni. Ce sunt obligaţiunile? Sunt titluri de valoare care reprezintă un împrumut cu dobândă fixă pe care cel ce cumpără obligaţiunea îl celui care o emite. Emitentul poate fi o companie mare, o municipalitate sau un stat care are nevoie urgentă de bani pentru ceva anume, în speţă pentru o investiţie. Totodată emitentul se obligă ca la termenul scadent să răscumpere obligaţiunea de la cel care o deţine, plătind pe ea valoarea cu care a fost cumpărată plus o dobândă fixă. În acest fel, cel care deţine obligaţiunea va avea un câştig (dobânda), iar cel care o emite face repede rost de bani pentru ceea ce are nevoie.
Este de la sine înţeles că riscurile deţinătorului de acţiuni sunt legate de bonitatea (adică seriozitatea sau puterea financiară) celui care o emite. Dacă el este sigur că emitentul îi va cumpăra la termenul scadent obligaţiunea înapoi cu dobânda convenită, el va avea astfel un câştig asigurat. Dar poate fi el 100% sigur pe emitent? S-au văzut cazuri când şi statele au dat faliment şi nu au mai avut bani să-şi plătească creditorii. Pentru că asta este la urma urmei un deţinător de obligaţiuni, un creditor. Riscurile sunt totuşi mici şi acest mijloc de investire este bun pentru cei care vor să îşi înmulţească banii. Puteţi încerca şi un program de tranzacţionare uşoară de obligaţiuni, ca să deprindeţi de la profesionişti câteva dintre tehnicile specifice domeniului financiar. Succes!
Lasă un răspuns