Când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, principalul ajutor este internetul. Cu ceva timp în urmă pingelele erau principalul ajutor, adică trebuia efectiv să o iei uşor la pas şi să baţi străzile unui oraş, trecând pe la toate firmele care îţi veneau în minte şi încercând să discuţi acolo cu cei de la serviciul personal.
Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă au şi ele baze de date, dar incomplete, pentru că nu toate firmele îşi declară la AJOFM locurile de muncă disponibile din anumite motive.
De exemplu sunt firme care nu au locuri de muncă şi deci nu le dau la AJOFM, dar continuă să recruteze personal calificat în speranţa că vor găsi specialişti valoroşi pe care să-i păstreze. Deci internetul rămâne biblioteca de date cea mai valoroasă.
Dar în loc de Iaşi poţi să scrii oricare alt mare oraş al României şi vei vedea ce poţi găsi. Există mai multe site-uri româneşti care au baze de date valoroase în ceea ce priveşte locurile de muncă în cele mai variate domenii. Marea lor majoritate îşi activează informaţiile destul de des, astfel încât acestea sunt utile mereu căutătorilor.
Principiul de utilizare a acestor platforme de recrutare on-line este cam acelaşi în mare, cu unele diferenţe totuşi. Îţi faci un cont în care scrii tot ceea ce crezi că interesează pe un potenţial angajator şi desigur completezi toate rubricile pe care platforma ţi le pune la dispoziţie. Acestea sunt de regulă identice şi cuprind datele de identificare ale candidatului, nivelul studiilor, informaţii despre experienţă şi altele, cum ar fi limbi străine cunoscute, sau hobby-uri.
Candidatul apoi va completa rubricile care se referă la tipul sau tipurile de joburi căutate sau preferate. Pe unele platforme poţi scrie şi salariul pe care îl doreşti (şi care va fi desigur negociat), în cazul în care un angajator ar avea nevoie de persoana ta.
De asemenea sunt locuri sau rubrici unde candidatul poate să primească notificări din partea angajatorilor sau din partea administratorilor site-ului. Mesajele se pot primi desigur şi în adresa de poştă electronică pe care candidatul o va menţiona atunci când îşi face contul.
Şi în presa scrisă sunt prezentate cu regularitate ofertele de locuri de muncă ale angajatorilor. Dar având în vedere rapiditatea internetului, tot acesta rămâne în preferinţele atât ale căutătorilor cât şi ale ofertanţilor în domeniul pieţii muncii de la noi din ţară.
Lasă un răspuns