”Fă-ţi viaţa exact cum vrei tu”, cartea scrisă de Richard Bandler și publicată la editura Vidia, Bucureşti în 2010 are ca subtitlul ”Secretele schimbării rapide şi durabile cu NLP” și aș putea spune că este o variantă în „format prescurtat” a celorlalte cărţi de NLP (neuroligvistic-programming, adică programare neurolingvistică) scrise de acelaşi autor, singur sau în colaborare.
Dacă celelalte cărţi la care am făcut referire erau nişte „cărţi grele”, pentru că erau adevărate manuale de studiu, care trebuiau atent citite, cu creionul şi carneţelul de notiţe alături, cea despre care vă vorbesc acum este mai „uşurică”, adică se pretează şi la o lectură mai rapidă de vacanţă, dar nu pentru că ar fi banală ci pentru că are un volum mai mic, mai puţine pagini adică.
Încă de la început suntem puşi în temă despre extraordinara putere a subconştientului nostru, putere care ne poate ajuta să ne schimbăm în bine. Apoi învăţăm despre gândurile noastre şi despre cum acţionează ele. Va trebui să învăţăm cum să ne conducem propriul creier. Scopul este să ne construim crezuri noi, pentru că s-a demonstrat ce influenţă nocivă, chiar toxică, au ideile preconcepute greşite şi despre cum aceste tipare eronate ne împiedică să evoluăm, sau mai mult decât atât, ne îmbolnăvesc. Modul în care percepem timpul şi îl codăm în gândirea noastră face parte din acest plan.
Cartea continuă, după secţiunea de început cu partea întâi, în care se vorbește despre cum să trecem peste anumite situaţii. Dintre situaţiile care ne pot afecta serios la nivel emoţional, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama, pe primele locuri sunt sugestiile negative, frica şi fobiile şi amintirile neplăcute. Acestea ne pot produce suferinţe sufleteşti, şi pot conduce la relaţii negative şi decizii negative. Psihologii au înţeles ce efecte devastatoare poate produce asupra trăirilor oamenilor negativitatea. Şi dacă în cadrul metodelor clasice de abordare se pune accentul pe rememorarea evenimentelor, în NLP, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, se pune accentul pe găsirea soluţiilor, pe abordarea problemelor din punct de vedere neutru. În acest context, subiectul care trebuie tratat (sau pacientul, putem să-i spunem) este pus să privească faptele din exterior, ca un spectator sau şi mai bine, ca un regizor al unui film, al filmului propriei vieţi, în fond şi să ia deciziile menite să-i schimbe starea.
În partea a doua a cărţii nu se discută despre cum să trecem peste situaţii pur şi simplu, ci despre cum să trecem cu bine prin anumite situaţii. Pentru aceasta suntem învăţaţi să trecem prin obiceiuri negative şi compulsiuni, prin procesul de recuperare/refacere, prin resemnare, prin evenimente majore, prin teste (examene şi interviuri) şi prin obligaţii. În aceste capitole se dau modalităţi efective de lucru, metode care au dat rezultate şi care, ce este cel mai important, ne fac mai puternici, mai stăpâni din punct de vedere emoţional, fără să se recurgă la medicaţie. A fost o proastă soluţie, mai ales în practica occidentală, prescrierea de medicamente pentru calmare sau eliminarea stresului, pentru că în timp s-a văzut că această metodă bazată pe chimie nu doar că nu a rezolvat problemele, dar le-a şi amplificat. Ei bine în NLP, ca şi în alte curente ale psihologiei, s-a întărit convingerea că puterea vine din interior şi că oamenii se pot trata şi vindeca prin propriile forţe.
În partea a treia vom afla cum să ajungem acolo unde dorim, vis al oricărui om normal care îşi propune să facă ceva frumos cu viaţa lui. Şi cum NLP-ul este şi o metodă pentru atingerea excelenţei, vom afla cum să ne distrăm, să iubim, să cunoaştem oameni, să îndeplinim obligaţiile importante, să facem mişcare, să fim organizaţi, să câştigăm mai mulţi bani, să luăm decizii importante.
Ca o concluzie, urmând sfaturile din carte, metodele propuse dar şi exerciţiile prezentate, vom învăţă să facem creierul nostru să lucreze eficient în direcţia dorită de noi, pentru a ne face viaţa împlinită şi mai frumoasă!
Lasă un răspuns